От 21 януари 1951 г. познатият като Бабин ден официално е обявен за Ден на родилната помощ.

На този ден се отдава почит към труда на хората, с помощта на които новородените идват на бял свят. Освен към акушерките, в Деня на родилната помощ много благодарни на специалистите по акушерство и гинекология показват своята признателност към усилията и самоотвержеността им при раждането на най-скъпото ни, децата... 

 

Празникът някога...
Празникът е езически и е свързан със семейните обичаи. В народните традиции денят се свързва с бабите, жените, които помагат в израждането на децата в дома на родилката.С изпълняването на обредни обичаи на Бабинден се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Празникът идва от далечните праславянски времена. Особено почитан е по време на Възраждането.


Народните обреди започват още преди изгрев слънце, когато майките с деца от 1- до 3-годишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й "полеят".


Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива й вода да се измие и я дарява с кърпата, който е донесла.


След това, бабата подсушава мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. Бабата ги закичва с китка здравец, вързана с червен и бял конец. Често при поливането, бабата хвърля с шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: "Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!"


След поливането, жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното й рамо, а тя връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила, червено и бяло конче със сребърна монета като също им раздава чорапки и ризки. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила.


Според народните поверия, за да се родят здрави, умни и хубави деца, следва да се спазват и няколко забрани - не бива да се зачеват деца в нощта на петък срещу събота. Бременната жена не бива да рита куче или котка, да прескача ръжен, да яде върнат от пътуване хляб, не трябва да ходи по разлята вода или боклук, но най-важното е да не краде или да не яде скришом, защото откраднатото или изяденото скришом излизат като белег на детето. Всичко, което поиска бременната, трябва да й бъде дадено, казват още народните вярвания. Ако се крие от нея храна, детето ще бъде злоядо, нездраво. Бременната трябва да се пази и от уплах.


За лесно раждане бабата-акушерка трябва да се прекръсти, да запали кандило и прекади къщата, да затвори прозорци, врати и да отвърже всичко завързано - така раждането ще върви по-лесно. Самото раждане трябва да се пази в тайна и никой, освен свекървата и бабата не бива да разбира за него.


 

Днес...

Днес обредността е загубила своята стойност. Раждането се провежда в лечебни заведения. За родилката се грижат акушерки, а самият родилен процес се води от акушер-гинеколог. От скоро право за провеждане на естествено раждане и у нас имат акушерките. Рисковите случаи остават в ръцете на лекарите.


В България  функционират над 130 родилни отделения, като най-големите се намират в София, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Стара Загора, Габрово, Русе и Добрич. В тях работят над 1 300 акушер-гинеколози и около 4076 акушерки.


От няколко години насам у нас се говори за „бейби бум“, който, обаче, приключва до 2010 г., през която се раждат 78 451 деца. За разлика през 2009 г. броят на родените деца е 80 956.


За сравнение, през 2003 г. са родени 67 359 деца , 2004 г. - 69 886, 2005 г. – 71 075, 2006 г. – 73 978, 2007 г. – 75 349, 2008 г. – 77 712.


В последно време все по-малко жени се решават да имат дете. Масово се "вдига" възрастта на родилката за първо раждане - към 30-35 години. Много малко семейства се престрашават да имат второ дете. Изключение са семействата с три или четири деца, отглеждани в домашен уют и родителска ласка.


Според специалистите, тенденцията за намаляване на раждаемостта ще се запази и през 2011 г. Като основна причина е сочена - икономическата криза.