„Това сме, което ядем!“ е популярна сентенция по целия свят, но днес учените я разширяват. С храненето си по време на бременността майката залага склонността към напълняване при бъдещото си дете, категорични са изследователите от Йелското медицинско училище и университета на Кьолн.

Те твърдят, че децата на пълните жени, които продължават да консумират богати на мазнини храни през бременността, са предразположени към затлъстяване и свързаните с него метаболитни разстройства.

При експеримент учените установяват, че поколението на майки, които ядат обилно, е много по-чувствително на промените в храненето и преминаването към по-богат на мазнини режим винаги е свързано с напълняване и натрупване на мастни депа, се пише в Cell.

Изследователите откриват промяна в сигнализацията за синтез на инсулин от тялото на структурата, която играе ключова роля за регулирането на метаболитните процеси - хипоталамуса. Това се случва при консумация на повече мазнини още в периода на кърмене, което залага натрупването на излишно телесно тегло и разстроен метаболизъм на кръвна захар отрано за цял живот.

Ето защо учените съветват бъдещите майки да изградят дългосрочен план за добра обмяна на вещества при бъдещите си деца, контролирайки храненето си през този критичен период на износването им.

NEWS_MORE_BOX


От две десетилетия насам е ясно също, че храненето в първите години след раждането има късно проявяващ се ефект върху здравето на сърдечносъдовата система и е фактор за изявата на остеопороза, затлъстяване и дори някои видове рак.

Учените са обнадеждени, че са още една стъпка напред в разбирането на причините и изучаването на биологичните процеси в организма, които водят до затлъстяване при децата.

За никого не е тайна, че затлъстяването взе форма на глобална епидемия. Проблемите с наднорменото тегло се повтарят при поколенията на семейства със затлъстяване, несъмнено заради предаването на един и същ модел на хранене и придържане към богато на неподходящи хранителни вещества ежедневно меню.

Изграждането на здравословен режим на хранене през бременността си остава една от най-верните профилактични мерки за добро здраве на бъдещото дете, предприемането на която трябва да се насърчава все повече, алармират изследователите.