Жените, които биват хоспитализирани по време на бременността заради сепсис, са с двойно повишен риск от усложнения покрай раждането според проучване, проведено от учени от Калифорнийския университет, Сан Франциско.

 

Сепсисът драстично повишава риска от възникване на индикации за цезарово сечение при раждане, кървене след раждането или преждевременно раждане, което потвърждава, че инфекциите по време на бременност са изключително вредни и за плода и за майката.


 

Досега провежданите проучвания разглеждат подобни състояние около самото раждане, но няма проведено изследване, което анализира майките, които са лекувани от сепсис по време на бременността, възстановяват се и се прибират вкъщи и по какъв начин протича бременността след това.

 

Дори родилката да се възстанови след прекаран сепсис, все още съществува повишен риск от усложнения, обвързани със самата бременност, които са асоциирани с плацентарна дисфункция.

 

Самият сепсис е животозастрашаващо състояние, при което организма реагира изключително бурно на инфекция причинена от даден микроорганизъм, при което възниква разширено възпаление, което може да доведе до органна недостатъчност и смърт. В развитите държави състоянието е втората най-честа причина за смъртност при бременни жени.

 

Оказва се, че и времето на възникване на инфекцията е от значение за майката и бебето. Кохортното проучване сочи, че пациентките развили сепсис преди раждането са два пъти по застрашени от плацентарна дисфункция от тези, които не са страдали от сепсис.

 

Въпреки, че проучването се базира на информация от преди възникването на текущата пандемия, учените уверяват, че откритието се отнася и за инфекцията с ковид-19. „След възстановяване от ковид-19 или дори друга инфекция, винаги трябва да се следи за бъдещи последствия.“ Споделя проф. Стефани Гау. Тя смята, че жени прекарали сепсис по време на бременността трябва да получат допълнително наблюдение до раждането.

В изследването са разгледани над 14 000 пациенти, родили в периода от 2012 до 2018 г. 59 от тези пациенти са прекарали сепсис по време на бременността и са били изписани.

 

Най-честите инфекции причинили сепсис в тази група са инфекции на уринарния тракт (41%) и инфекции на дихателната система (37%).

 

В подгрупа от 26 пациенти, инфекцията се асоциира с повишен риск от плацентарна дисфунцкия при 46%, хипертензивни усложнения на бременността при 31% и ниско тегло на бебето при 23%.

 

Проучването е публикувано в JAMA Network.

 

Източници:
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210903132650.htm
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2783712