На 9 май 1960 г. били пуснати в продажба първите орални контрацептиви. 50 години по-късно, противозачатъчните таблетки се считат за най-ефективния метод за предпазване от нежелана бременност.
 

 

Съвременните орални контрацептиви съдържат хормони, подобни на синтезираните в организма. Основната цел на противозачатъчните хапчета е да предпазят от нежелана бременност.
 


 

Те се прилагат единствено след консултация от гинеколог и се приемат по точно определена схема.

 

Освен гинекологичен преглед пациентката трябва да съобщи и важни факти от анамнезата си. Жени склонни да напълняват, пушачки, момичета, които имат заболявания на централната нервна система, на черния дроб, на венозната система, сърдечни заболявания и т. н. не е подходящо да прилагат дълготрайна орална контрацепция.
 

 

Препаратите, които се предлагат на пазара в момента, са все по-ниско дозирани и с по-малко странични ефекти от тези преди десетилетие.
 

 

Странични ефекти
 

Оралните контрацептиви предизвикват в организма на жената фалшива бременност с всичките и странични ефекти - чувство за гадене, главоболие, напрежение в гърдите, интерменструално прокървяване, което е често срещано в първите 2-3 месеца, болки в корема.

 


Положителни ефекти


Орални контрацептиви, освен от нежелана бременност, предпазват и от образуване на кисти в яйчниците.
Когато момичето приема орални контрацептиви и няма неприятни странични ефекти, яйчниците практически не образуват фоликули, спира се овулацията и тези яйчници се запазват здрави за момента, в който жената ще иска да забременее. В този период, когато едно момиче не желае бременност, а има хиперактивни яйчници, склонни да образуват функционални кисти е подходящо прилагането на контрацептиви. В годините, в които независимо, че е подготвена в биологичен аспект, но не желае бременност, жената може да запази здравето на яйчниците.

 


В момента в аптечната мрежа има всички видове орални контрацептиви - монофазни, двуфазни, нискодозирани, средно дозирани, в различни хормонални комбинации, които ги има на пазара в Европа. Българските жени имат достъп да качествени и надеждни контрацептиви от последно поколение. Важно е, жените да знаят, че орални контрацептиви не трябва да се взимат за период по-дълъг от 2 години, но минимумът е поне 3-4 месеца. След прием на контрацептиви от 24 месеца, жената трябва да направи почивка от 2-3 месеца, за да могат яйчниците да се събудят и да се регулира нормалната им функция.