Консумацията на риба по време на бременност намалява риска от развитие на следродилна депресия при бъдещите майки, съобщават учени.


Проучвания показват, че омега-3 мастни киселини, на които са особено богати мазните риби като сьомга, ни защитават срещу редица заболявания.


Въпреки това, приемът на голямо количество мазна риба по време на бременност може да бъде неблагоприятно за развитието на бебето. Затова експертите подчертават, че е важно бъдещите майки да постигат баланс при консумацията на омега-3 мастни киселини.Според статистиката, следродилната депресия засяга до 13% от жените. В някои случаи състоянието може да продължи повече от година, дори и с провеждането на консултации и лечение.


За целите на новото изследване, 26 жени приемат 5 пъти седмично капсула рибено масло, съдържаща 300 мг омега-3 мазнини DHA (докозахексаенова киселина), започвайки от около 24-та седмица на бременността. Други 26 бременни приемат плацебо хапчета, съдържащи царевично олио.


След процеса на раждане, учените анализират резултатите и става ясно, че жените, приемали омега-3 мастни киселини, имат по-добър резултат на въпросник, установяващ симптоми на следродилна депресия. Майките са по-убедени в отговорите си, че не усещат в силна степен чувство на тревожност или загуба на самоуважение.


„Действително разумната консумация на омега-3 мастните киселини, набавени от хранителни продукти, имат потенциал за намаляване симптомите на следродилна депресия.“, заявява д-р Мишел Прайс от Университета на Кънектикът. Въпреки че някои жени предпочитат приема на добавки, консумацията на риба е по-хранителната опция, пояснява експертът.


Специалистите по хранене съветват мазни риби, включително и скумрия, сардина, сьомга и пъстърва, да не бъдат консумирани от бременни жени повече от 2 пъти в седмицата. Акула, риба меч и марлин изобщо не са препоръчителни да се приемат от бъдещи майки, а риба тон е позволена до максимум 4 малки консервни кутии на седмица.