Дори и малките количества олово в кръвта на бременна жена могат да повишат значително нивото й на кръвното налягане, разкрива ново изследване.


В изследването взимат участие 285 жени, при които всяка четвърта има по-високо ниво на оловото – около 1 микрограм на децилитър.


Това е значително по-малко от праговете, определени като безопасни от американските центрове за контрол на заболяванията и превенция. Според тях, действия за ограничаване на излагане на бременни жени и деца трябва да се предприемат при наличие на 5 микрограма олово на децилитър в кръвта.


При жените, участвали в проучването, чиито нива на оловото са по-високи от 1 микрограм, средното ниво на увеличение на систолното и диастолното артериално налягане е съответно 6,9 mm Hg и 4,4 mm Hg.


Въпреки че има нужда от още изследвания, откритията показват, че бременните жени може би са толкова чувствителни към оловото, колкото и кърмачетата, обясняват експертите.


Продължителното високо кръвно налягане по време на бременността може да доведе до усложнения като прееклампсия и еклампсия, изключително опасни състояния. Те освен това показват повишен бъдещ риск от сърдечни удари.


Излагането на олово на работното място да се ограничи до минимум, е мярка, която може да бъде добро начало за предпазване на бременните жени.