Окситоцинът е естествен хормон, който стимулира маточните контракции при раждане и лактацията след раждане. Той също така засяга аспекти на човешкото поведение и мъжката и женската репродуктивна система.

 

Окситоцинът е естествен хормон, който управлява ключови аспекти на женската репродуктивна система, включително раждане и кърмене, както и аспекти на човешкото поведение. Хипоталамусът произвежда окситоцин, но задната част на хипофизната жлеза го съхранява и го освобождава в кръвния поток.


 

Хормоните са химикали, които координират различни функции в тялото, като пренасят сигнали чрез кръвта до органи, мускули и други тъкани. 

 

В хода на раждането се използват синтетични аналози на окситоцин с цел предизвикване на раждането, ако то не е започнало по естествен път, или за засилване на контракциите. Много от лекарите също използват синтетичен окситоцин, за да ускорят раждането на плацентата (третата фаза на раждането) и да намалят риска от тежко кървене (следродилен кръвоизлив).

 

Двете основни физически функции на окситоцина са да стимулира контракциите на матката по време на раждане и да стимулира контракциите на гръдната тъкан, за да подпомогне лактацията след раждане.

 

Окситоцинът също има важна роля в човешкото поведение и социални взаимодействия, включително сексуална възбуда, доверие, романтична привързаност и изграждане на връзката родител-бебе.

 

Ефектите на окситоцина върху мозъка са комплексни. В момента учените изследват ролята на окситоцин при различни състояния, включително пристрастяване, анорексия, безпокойство, разстройство от аутистичния спектър, депресия и посттравматично стресово разстройство.

Окситоцин и маточните контракции

По време на раждането, когато тялото на плода (обикновено главата) се притиска към шийката на матката, нервните импулси от тази стимулация пътуват до мозъка и стимулират хипофизната жлеза да освободи окситоцин в кръвния поток. Окситоцинът пътува до матката и стимулира контракциите.

 

Тези маточни контракции, от своя страна, карат хипофизната жлеза да отделя повече окситоцин, което води до увеличаване както на интензивността, така и на честотата на контракциите. Окситоцинът също така увеличава производството на простагландини (група липиди с хормоноподобно действие), които придвижват раждането и увеличават още повече контракциите. Това е движещата сила на вагиналното раждане.

Окситоцин и действието му върху лактацията

След раждането, окситоцинът насърчава лактацията, като предизвиква контракции на миоепителните клетки в алвеоларните канали на млечните жлези. Тези контракции движат млякото през гръдната тъкан.

 

Когато бебето суче, секрецията на окситоцин предизвиква освобождаване на млякото, така че то да може да се храни. Докато бебето продължава да суче, хипофизната жлеза продължава да отделя окситоцин. След като то спре да се храни, освобождаването на окситоцин спира до следващото хранене.

 

Окситоцинът е един от малкото хормони, които имат положителна обратна връзка. Това означава, че освобождаването на окситоцин води до действия, които стимулират хипофизна жлеза да отделя още повече от него.

 

Повечето хормони създават отрицателна обратна връзка, след като бъдат освободени, което означава, че тялото освобождава по-малко от хормона, след като има ефект върху тялото.

 

Нивата на окситоцин под нормалните са рядкост.

 

Ниските нива на окситоцин могат да спрат контракциите на матката по време на процеса на раждане и да предотвратят отделянето на мляко след раждането. Въпреки че е рядко, най-честата причина за по-ниски от нормалните нива на окситоцин е панхипопитуитаризмът, състояние, при което всички нива на хормони, отделяни от хипофизната жлеза, са под нормата.

 

Наличието на по-високи от нормалните нива на окситоцин е много рядко срещано при жени по рождение и се нарича окситоцинова токсичност. Това води до свръхактивна матка, причиняваща увеличаване на маточната мускулна маса (хипертрофия), което ограничава бременността поради липсата на достатъчно място в матката, за задържане на плода.

 

Референции:

1. Osilla EV, Sharma S. Oxytocin. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507848/) [Updated 2021 Jul 27]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island, FL: StatPearls Publishing; 2021 Jan
2.Patel H, Jessu R, Tiwari V. Physiology, Posterior Pituitary. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526130/) In: StatPearls [Internet]. Treasure Island, FL: StatPearls Publishing; 2021. 
3.Society for Endocrinology. Oxytocin. (https://www.yourhormones.info/hormones/oxytocin/)