Инфекциите по време на бременност биха могли да застрашат здравето на плода и майката и затова е добре да бъдат открити и лекувани навреме.

 

Това посъветва акушер гинекологът д-р Васил Даскалов при гостуването си в поредното издание на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg.Бременността е уникално за жената състояние не само от емоционална, но и от имунологична гледна точка, защото имунитетът в този период е намален.

 

Инфекциите, които могат да застрашат здравето на жената и детето през бременността, се делят на тератогенни и общи. Като по-опасни д-р Даскалов посочи токсоплазмоза, рубеола, цитомегаловирус, херпес вирус, зика вирус, паровирус Б19 и варицела.

 

Сред вагиналните инфекции има такива, които могат да предизвикат преждевременно раждане и забавено развитие на плода, като хламидия, уреаплазма и микоплазма, допълни той.

 

За да се сведат до минимум рисковете както за майката, така и за плода, най-добре е жената да си направи изследвания преди да забременее и при наличието на вагинални инфекции те да се излекуват, посъветва д-р Даскалов.

 

По думите му няма причина бременните жени да се притесняват от лечението на инфекциите, тъй като приемът на медикаменти е съобразен с това да не вреди на бременността.

 

Д-р Даскалов сподели още, че в практиката си е имал бременни жени, които са прекарали леко коронавирусната инфекция и са родили здрави бебета.

 

Евентуални влагалищни инфекции е важно да бъдат предварително излекувани не само заради рисковете за здравето на майката и плода, но и в случай, че се стигне до епизиотомия по време на раждане.

 

Това посочи акушер-гинекологът д-р Красимира Жекова. Тя обясни, че епизиотомията е една от най-честите акушерски операции, която предпазва майката от по-тежки разкъсвания и ускорява раждането на плода, когато това е необходимо.

 

Предпоставки за епизиотомия най-често има при оперативни вагинални раждания, раждания със седалищно предлежание и раждания на недоносени деца.

 

Раждането на първо дете на възраст над 35 години също е съпроводено от по-чести епизиомитомии, посочи д-р Жекова.

 

Бъдещите майки няма защо да се безпокоят от болката, защото се прилага обезболяване, а разрезът обикновено зараства за около 4-5 дни.

 

За по-леко възстановяване след епизиотомия е важно спазването на лична хигиена, използването на антисептични разтвори и спрейове с хиалуронова киселина, които много добре повлияват зарастването на хирургичната рана.

 

Гост на форум „Бременност и детско здраве“ бе и фармацевтът Мария Обретенова, която обясни колко е важно продуктите за бебешка хигиена да бъдат с малко на брой съставки, за да се намали риска от развитието на алергия.

 

Ежедневната грижа за бебешката кожа включва къпане или почистване на лицето, ръцете, крачетата, гениталната област и гънките. Подходящи за целта са бебешки душ-гел и мицеларна вода, както и интимен гел за бебета, който предпазва от възпаления в гениталната област.

 

За борба с обривите, свързани с носенето на пелени, тя препоръчва продукти против подсичане с противоензимни съставки, които се нанасят при всяка смяна на пелените. Млечните корички, или крусти, са друг често срещан кожен проблем при бебетата, който може да се отстрани със специален бебешки шампоан.

 

Педиатърът и дерматолог д-р Надежда Хаджиева разясни, че детската кожа е по-податлива на вредни външни влияния, и когато се пресуши става в пъти по-чувствителна. Тя уточни, че сухата кожа, или атопична кожа, не е болест и е различна от атопичния дерматит.

 

Честите къпания пресушават кожата, ниските температури през зимата, студеният вятър, сухият въздух, отоплителните уреди в помещенията, неподходящите измивни продукти или хидратанти за тяло, както и носенето на изкуствени материи.

 

При суха бебешка кожа е важно да се използват щадящи продукти, не се правят ежедневни бани с измивен продукт, водата е хладка и се мият основно подмишници, ходила и генитална област. Рядкото къпане и хидратация са много важни и при атопичен дерматит.

 

За денталната грижа при най-малките говори д-р Зорина Петрова. За да има здрави зъбки детето, е важно майката да се погрижи за своите зъби още преди забременяването. От голямо значение са и хранителните навици на майката и бебето.

 

Когато пробие първото зъбче на бебето почистването се правих с марля с физиологичен разтвор, за да се премахнат остатъците от храна. Добре е още през първата година да се направи преглед при детски зъболекар.

 

Дългото смучене на биберон или пръстче биха могли да увредят сериозно детските зъбки. Също така е много важно детето да диша спокойно през носа, защото вдишването през устата води до дълговременни увреждания на неговите зъбки.

 

Психологът Деница Банчевска се включи във Форум бременност и детско здраве със съвети за разрешаване на конфликтите в семейството. Те са естествена част от взаимоотношенията и помагат на децата да се учат как се разрешават различия по градивен начин.

 

Конструктивен е конфликт, при който няма психическо насилие, обиди, физическа агресия и липса на чуваемост, допълни още тя.

 

Децата имат нужда да участват във вземането на решения за семейния живот. Важно е на детето да се дава избор, но той да е адекватен за неговата възраст и способности.

 

Раздялата на родителите не е непременно травмираща, защото е по-тежко за детето да живее в семейство, където липсва обич и желание на родителите да са заедно и да общуват.

 

Раздялата става травмираща, когато родителите превръщат детето в инструмент, с който да наранят другия родител.

 

Спокойствието, тишината, приятната атмосфера и децата ме правят щастлива, сподели певицата Виктория Терзийска, която също участва във Форума на Puls.bg.

 

След тежка бременност тя ражда втората си дъщеря на 41 години. По думите ѝ българските лекари, които се грижат за детското и майчино здраве, са изключително добри и всеотдайни професионалисти, въпреки трудните условия, в които работят.

 

От двете си дъщери Вики се учи да бъде търпелива, да не поставя себе си на първо място и най-вече да се радва на момента.

 

Скоро очаквайте на сайта видеата от участията на гостите в последното есенно издание на онлайн поредицата на Форум бременност и детско здраве.