Получаването на достатъчно дълъг и пълноценен сън през бременността е трудно поради няколко причини. С растежа на бебето нараства и коремът на бъдещата майка, с което нараства и трудността от намиране на най-комфортната поза за сън. Това е причина бременните често да търсят специални възглавници, които да подобрят съня им. Изборът е голям, а каква точно да бъде възглавницата, осигуряваща оптимален комфорт, зависи основно от позата, в която предпочита да спи жената.

 

За спящите по корем трудностите със спането може да започнат още през първия триместър на бременността с повишаването чувствителността на гърдите и дискомфортът от притискането на корема, водещ до обостряне на гаденето и стомашното неразположение. За спящите по гръб по-сериозните трудности със спането се появяват през втория триместър, когато тежестта на корема вече затруднява нормалното кръвообращение, а и предизвиква чисто физически дискомфорт. През третия триместър дори спящите на лявата си страна, което се счита за оптимална поза за този период, се сблъскват със сериозни нарушения на съня, породени от тежестта на корема и болките в отпускащите се и подготвящи се за раждането стави на таза и гърба.


 

Удобната възглавница може да облекчи физическия дискомфорт и в трите случая и да допринесе поне малко за подобряване на съня на бременните. Единственото неудобство в случая е правилното ориентиране в големия избор, според индивидуалните нужди на всяка жена.

 

Експертите препоръчват спящите по гръб жени да ползват по-висока възглавница с цел изравняване височината на главата и корема и снемане на натиска върху врата и раменете. Счита се, че в такова положение ще се осигури по-лесно заспиване и по-голям комфорт по време на сън. На спящите по корем се препоръчва поставянето на допълнителна възглавница под корема, за да се облекчи тежестта му. Спящите настрани може да разчитат на облекчението, което осигурява поставянето на допълнителна възглавница между коленете нощем или под врата за по-успешно балансиране на тялото.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Предлагат се и специални възглавници за бременни, чийто дизайн позволява те да се ползват с много конкретно предназначение и в точно определена зона на тялото според нуждите на всяка бременна. На база на затрудненията, които изпитва, и според позата, в която предпочита да спи, всяка жена може да подбере подходящата от тях, ако дадените по-горе препоръки се окажат неефективни. Според експертите подбирането на правилната възглавница наистина може да окаже благоприятен ефект за подобряване на съня на бременните и ролята й не бива да се подценява.