Лекарски екип от Бостънската педиатрична болница представя странно заключение за влиянието на начина на родоразрешение върху телесното тегло и здравословното състояние на децата.

Екипът на Сюзън Ха проследява случаи на бременни жени в периода между 1999 и 2002 г., като взима под внимание избора на раждане – по естествен път или чрез цезарово сечение – и здравословното състояние на децата, конкретно свързано с телесното им тегло, до навършването на 3-годишната им възраст.

От родените за периода 1255 деца, една четвърт са поели първата си глътка въздух след коремна операция на майката при раждането.  

Оказва се, че затлъстяването е два пъти по-често срещано при родените чрез цезарово сечение – 15,7%. За сравнение, процентът в групата при появилите се по естествен път деца е 7,5%. В първата група индексът на телесна маса средно статистически е по-висок, както и повече е натрупаната подкожна мазнина по гърба и раменете.

Екипът смята, че развитието на затлъстяване при децата може да има връзка с чревната микрофлора, част от формирането на която се осъществява от преминаването на бебето по родилния път. Все пак не бива да се подминава и фактът, че цезарово сечение се предприема по медицински показания, които включват и здравословното състояние на майката и плода, включително едрината му, явяващи се фактори за развитие на наднормено тегло.

Какво друго според вас може да обясни тази новооткрита връзка от проучването, публикувано в сп. Archives of Disease in Childhood?