В болница Токуда в София беше представен най-новият генетичен тест в пренаталната диагностика.
 
Последната биомедицинска иновация в дородовата грижа за бъдещите майки се нарича Пренатест. Това е първият неинвазивен пренатален тест в България. За разлика останалите дородови изследвания, Пренатест анализира ДНК на плода без манипулация с тялото на майката и плода. 
 
Изследването дава възможно най-рано най-сигурната информация относно най-честите форми на хромозомни аномалии при плода: тризомия 21, 18 и 13 - Синдром на Даун, Синдром на Едуардс и Синдром на Патау. Подлагането на Пренатест може да стане от 9-та гестационна седмица, а точността на резултатите е 99%.
 
За територията на Европа тестът е лицензиран от немската компания Лайфкодекс. Той носи CE марка, което го прави единственият сертифициран генетичен тест от трето поколение - неинвазивен пренатален тест, за територията на Европейския съюз. 
 
Иновативното изследване е разработено на база на откритието, че в кръвта на бременната жена циркулира ДНК на бебето. Тази ДНК е извънклетъчна или свободна. Тестът патентова своя технология, която изолира от кръвта на майката свободната ДНК на плода и прави възможно нейното изследване. Кръвната проба се транспортира до лабораторията на Лайфкодекс в Германия, където тя се подлага на високотехнологичен генетичен анализ. 
 
В България резултатите от Пренатест се разчитат основно от доц. Алексей Савов, началник на Националната генетична лаборатория към СБАЛАГ “Майчин дом”, а също и от д-р Хаджидекова в МБАЛ “Надежда”.