Всички жени страдат от косопад непосредствено след раждането, въпреки че при някои той не е толкова осезаем. Защо обаче младите майки губят коса?
 
По време на бременността се случват промени в нивото на хормоните, вследствие на което косата остава във фаза на покой за по-дълго време, а нейната загуба е по-малко от обикновено. Косъмът изглежда по-твърд. 
 
След раждането хормоните вече се „успокояват“ - обикновено около 12 седмици след самото раждане. Тогава растежът на косата започва да възвръща своя ритъм – започва растеж на нова коса, падане на старата. Тъй като това не се случва постепенно, може да се случи косата да напълни шепата.
 
Обикновено губим около 100 – 125 косъма дневно. След раждане обаче, е възможно боят им да достигне до 500! Този факт може да се окаже много обезпокоителен за повечето жени, но това не бива да предизвиква силно притеснение – до оплешивяване няма да се стигне.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Все пак може да се направи нещо, за да се подобри състоянието на косата. Когато косата се измива, е препоръчително шампоанът да се използва по-рядко от обикновено. Освен това, е по-добре за косата, ако тя се остави сама да изсъхне, вместо да се използва сешоар. По този начин косопадът ще намалее поне малко.
 
След около шест месеца косата ще се възвърне към дебелината, която е имала през бременността. Възможно е текстурата на косъма да не е еднаква. Вероятно е да бъде малко по-начупена или изправена или пък изсушена или мазна, в сравнение със състоянието й преди бременността. Това най-вероятно се дължи на хормоналните промени. 
 
Важно е да се знае, че в случай, че косата не се възстанови до шест – седем месеца след раждането, е необходима консултация с дерматолог. Това може да се дължи на недостиг на желязо, което не е необичайно за новите майки.