Жените са тези, които физически преминават през целия процес на бременност и раждане. Оказва се обаче, че всички симптоми, свързани с преживяването, от болки до наддаване на килограми, могат да се проявят и при партньорите на бъдещите майки. Според ново проучване е много вероятно те да претърпят същите промени по отношение на сексуалността, подобно на жените, по-конкретно – понижаване на либидото
 
Фокус на проучването са 114 партньори на жени, които са родили скоро. Изследователите от Университета в Мичиган предоставят на участниците онлайн въпросник, който има за цел да оцени тяхното физическо и емоционално преживяване и състояние по време на първите три месеца след раждането на детето им. 
 
Резултатите сочат, че партньорите също така изпитват промени в сексуалността си, подобно на младите майки. Според учените хормоните и други биологични причини не са единствените фактори, които влияят. Те установяват, че умората и стресът оказват по-голямо влияние върху понижаването на сексуалното желание и при двамата родители. 
 
Според сексолога Ейми Левин това е обяснимо, тъй като те се грижат за новороденото си, съответно и двамата са подложени на стрес, липса на сън и последващата умора, поне през първите няколко месеца.
 
В проучването влизат и партньори от еднополови двойки. При тях се установяват същите преживявания, свързани с бременността и раждането, както и при хетеросексуалните партньори. Има обаче и различия.
 
При някои хомосексуални двойки липсва подкрепата от страната на бабите и дядовците на новороденото, които често не одобряват хомосексуалната връзка на своите деца. В тези случаи грижата за бебето остава единствено върху плещите на двамата партньори, което води до още по-голяма умора и стрес
 
Въпреки трудностите и изтощението, свързани с отглеждане на бебето обаче, няма причина любовният живот на младите родители да приключва. А ето и някои съвети, с помощта на които може да се преотрие сексът...
 

Разпалете искрата

Преди да се впуснете отново в интимните преживявания, трябва да преоцените сексуалния си живот – помислете кои са нещата, които ви вълнуват и възбуждат. Може дори да направите списък с тях и всеки ден да изпълнявате по една точка от него.
NEWS_MORE_BOX
 

Дефинирайте отново „интимност“ 

Самият секс може да почака малко, ако физическото състояние на майката след раждането не го позволява. Не пренебрегвайте обаче целувките, прегръдките и докосването, съветва експертът по женско здраве д-р Дженифър Уайдър. 
 

Бъдете креативни


Ако сте прекалено заети, за да отделите време за подобни занимания, помолете близки или приятели да останат за малко с детето, наемете детегледачка, но си осигурете малко време само за вас и партньора ви. Ако детето ви е все още бебе, възползвайте се от моментите, когато то спи.
 

Говорете за проблемите

Комуникацията е от ключово значение за всякакъв вид отношения. Когато имате проблем в сексуалния си живот, като ниско либидо, това несъмнено засяга и партньора ви. Когато обаче проблемът бъде споделен и обсъден, решение се намира по-лесно.