Редица инфекциозни заболявания, развили се по време на бременността, могат да засегнат развитието на плода или да увредят здравето на бъдещата майка. През този период трябва да сме особено внимателни както за самите нас, така и за малкото чудо, което носим в себе си.

 

Основните заболявания, за които трябва да се внимава, са бактериална вагиноза, варицела, хламидиални инфекции, цитомегаловирусна инфекция, парвовирусна инфекция, грип, инфекция със стрептококи група В, инфекция с херпесни вируси, инфекция с ХИВ, листериоза, рубеола, сексуалнопреносими инфекции, токсоплазмоза и трихомониаза.


 

Ваксинациите по време на бременност са едно от най-значимите постижения на медицината.

 

Както всички биопродукти, при въвеждане на ваксината в организма възникват взаимодействия, които не винаги могат да бъдат отчетени. Бременността се съпровожда от промени в майчиния организъм, които поставят въпроса безопасно ли е да се поставят ваксини през този период и кога.

NEWS_MORE_BOX

 

Прилагането им трябва да се извършва на базата на претеглянето на риска и заплахата за здравето на майката и плода от страна на инфекциозния причинител и съпоставянето на тази заплаха към евентуалните странични ефекти на ваксината и страха от тях, генериран в обществото през последните години.

 

На бременни жени е напълно позволено да се прилагат ваксини срещу грип, рак на маточната шийка, варицела, хепатит А и В, менингококова и пневмококова ваксини.

 

При наличие на реален риск от заболяване на бременните жени от антракс, японски енцефалит, полиомиелит, бяс, вариола и жълта треска имунизацията също не е противопоказна.

 

Могат да се поставят също жива морбилна, рубеолна, паротитна и полиомиелитна ваксина, но през първия триместър - тогава не съществува риск от трансмисия и няма риск за плода.

 

По време на бременност обаче е забранено да се извършват ваксинации против туберкулоза, комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола, жива аерозолна противогрипна ваксина, както и такива против тиф и варицела.

 

Пред бременните жени се изправят множество опасности. Те могат да се инфектират дори и чрез най-обикновени ежедневни действия като целуване, сексуален контакт или обмяна на телесни течности. Добрата хигиена е особено важна при тях.

 

Един от най-важните и ефективни начини за прекъсване на разпространението на инфекциозния агент е измиването на ръцете със сапун и вода. Това е особено важно след ползването на тоалетна, приготвяне на ядене, работа по дома и градината, игра с домашен любимец, контакт с болен човек, както и при сменяне на памперси и пелени.

 

Затова е необходимо ръцете да се сапусниват с антибактериален препарат поне 30-40 секунди. Особено внимание трябва да се обърне на китките и ноктите. След измиване ръцете трябва да се подсушат с кърпичка за еднократна употреба.

 

Много е важна и хигиената на хранене. Добрата термична обработка е съществена при приготвянето на ястия с месо. Освен това готвените ястия не трябва да се оставят на стайна температура повече от два часа, а обилното измиване на всички плодове и зеленчуци е задължително.

 

Бременните не трябва да консумират стоки от заведенията за бързо хранене, претоплени в микровълнова фурна ястия, търговски приготвени салати и замразени храни, които крият сериозен риск от листериоза.