Нито храненето за двама, нито оскъдните дажби са препоръчителни през бременността. Какво е теглото, което е нормално да се наддаде през деветте важни месеца?
 

 

Наддаването на тегло зависи от редица фактори: изходно тегло преди бременността, особености на организма на бъдещата майка, предразположеност към заболявания, хранителни навици, включително режим на хранене и количество храна, които се консумират, дали е едноплодна или многоплодна бременността.


 


През бременността наддаването на тегло е неизбежно: расте плодът, на който са му нужни хранителни вещества, витамини и минерали, въобще „градивен материал“ за органогенезата, увеличава се масата на матката, развива се плацента, тежи и околоплодната течност, неизбежно е образуването на мастни тъкани по корема и ханша – те осигуряват защита на плода или съхраняват енергия за периода и по-късно за кърменето, наедрелият бюст също наклонява стрелката на кантара...

 


Според акушер-гинеколозите за нормално се приема наддаването на 10 - 12 килограма за цялата бременност, като това се отнася за жени с нормално изходно тегло и в добро здравословно състояние.

NEWS_MORE_BOXПри изходно тегло на жената, което е под нормата, редно е през бременността да се натрупат повече килограми, между 12 - 18 кг.

 


При наднормено тегло е валидно обратното, допустимото наддаване следва да е 6, максимум 10 кг, като при степен на затлъстяване се допуска добавяне само на още 6 кг.


За нормално се смята при многоплодна бременност покачването на тегло да е повече, между 14 - 19 кг.


По какви критерии се определя дали наддаването на тегло е нормално? Преценката се свежда до проста аритметика. Изчислява се сумата от: теглото на плода, което варира между 2,5 - 3,8 кг, на плацента - 500 - 600 г, нарасналата матка - 1 кг, наедряване на гърдите - 500 г, околоплодна течност между 800 - 1000 г. Добавят се и особености, типични за организма на бременната, които влияят на стойностите на везната – характерно е увеличаване на обема на кръвта, това обяснява допълнителната маса от 1,5 кг, от увеличаване на междутъканна течност също се прибавят към 1,5 - 2 кг, допълнителните подкожни мазнини в областта на корема, ханша и бедрата би трябвало да тежат средно 3,5 кг...