По време на цялата бременност при по-голяма част от жените менструалният цикъл е потиснат поради повишените нива на естрогени и прогестерон. Вторичната аменорея, която настъпва, е обратима и възръщане на менструацията се наблюдава до няколко месеца след раждане. Установено е, че кърменето, започнало непосредствено след раждане, може да осигури защита от непосредствено последващо забременяване. Колко надеждна е тази контрацепция?

 

По време на бременност високите нива на естрогени и прогестерон потискат секрецията на млечната жлеза. След раждане, поради рязък спад в нивата им, млечната секреция се активира. Основните хормони, които участват в процеса на кърмене, са пролактин и окситоцин. Пролактинът е хормон, който се произвежда от предния дял на хипофизата и отговаря за същинската секреция на мляко в алвеолите на млечната жлеза. Нивата на пролактин се повишават непосредствено след раждане, като пикова концентрация се достига и при всяко по-интензивно и продължително кърмене.


 

Окситоцинът е хормон, който се произвежда от задния дял на хипофизата и е отговорен за процеса на екскреция на вече продуцираното в млечната жлеза мляко. При стресови ситуация ексрецията на млякото може да бъде нарушена и кърменото да стане невъзможно.

 

Установено е, че кърменето влияе върху овулацията и фертилитета на родилката, като редовното кърмене намалява в голям процент възможността от забременяване – т.нар. лактатна аменорея. Фертилитетът на родилката зависи от множество фактори – възраст, брой раждания, продължителност на периода на аменорея, кърмене и др.

 

Обратимият инфертилитет при кърмене се дължи на понижената секреция на друг хормон на хипофизата – гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH). При сукане секрецията на гонадотропин-рилизинг хормонът намалява, което потиска секрецията и на лутеинизиращ хормон (LH). В резултат на това се блокира узряването на фоликулите и овуацията става невъзможна. Липса на овулация при кърмене се наблюдава при редовно и продължително кърмене през деня и през ноща, като лактацията има контрацептивен ефект в първите 9 седмици след раждане.

 

При възстановяване на менструалния период лактацията не е ефективна като единствен метод за контрацепция. В този случаи се налага използване на други методи за предпазване от забременяване – кондоми, орални контрацептиви, вътрематочни устройства и др. За да е сигурен контрацептивният ефект на кърменето, родилката не трябва да има менструация, новороденото да суче активно и редовно и да е на възраст под 6 месеца.

 

Въпреки липсата на менструация, при спадене нивата на пролактин между храненията, може да настъпи овулация и забременяването да стане възможно. По тази причина се препоръчва използването на други методи за контрацепция в комбинация.