Заради обичта си към бебетата Надежда Стаменова завършва акушерство в колежа на Медицинския университет в София през 1998 г. Четири дни след държавния изпит вече работи в родилна зала на Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ в столицата.
Непрекъснато повишава квалификацията си. Преминава курс за операционна акушерка.
Амбициите й да се обучава добавят към CV-то й познания в областта на лечението на зависимости и диплома през 2006 г. от СУ „Св. Кл. Охридски„  за специален педагог – тези специалисти, които умеят да комуникират и обучават деца със специални потребности. Днес продължава да надгражда образованието си като следва управление на здравни грижи във Факултета по Обществено здраве на Медицинския университет, София.
През 2005 г. преминава в „екипа на Надеждата“, както назовават хората, работещи в Центъра за репродуктивно здраве „Надежда“, и води лекции в училище за бременни „МА-МА“ заедно с  Елена Василева, също акушерка. Така продължава да практикува любимата си професията, макар и в друга част на родилната помощ – предродилната подготовка.
Днес води курсове за подготовка за раждане и грижа за новороденото дете в МБАЛ „Надежда“, София.
Иначе, омъжена е и има три дъщери.

 

 

Към нея се обръщаме с няколко въпроса относно болката, страха и раждането...
 


 

Защо се страхуваме от раждането? Какво показва Вашият опит и познания?

Трудно е да се отговори с една дума на този въпрос. Болката е част от него, но съвсем не е основен елемент. На първо място е неизвестността – какво всъщност се случва по време на раждането отвътре в тялото ни. Притесненията са свързани и с липсата на комуникация между раждащата и медицинския екип. Често пъти има сериозно разминаване между нагласите на двете страни. Сякаш някак постепенно раждането се превърна от един физиологичен акт в силно медикализирано, контролирано, дирижирано събитие, което е свързано с голяма доза болка и усложнения. Забравихме, че раждането е съвсем природно радостно събитие и позволихме то да бъде изцяло управлявано, а това е твърде далеч от естествения му вид както като протичане, така и като емоционално преживяване.
Съвременната жена е в състояние да избира важните неща в живота си. Липсата на възможности за избор при раждане - за това дали то да бъде стимулирано и управлявано, или да протече съвсем естествено, без медицинска намеса, да избира дори и позата, в която да роди - също е причина за страха от раждането. Общото усещане е, че  „там ще ми правят  различни неща, които причиняват болка, а аз не ги желая“. Разбира се, елемент от страха при раждане е и вероятността от усложнения и при майката, и при бебето, което пък е причина за стимулиране на твърде порочни практики в акушерството.

Действително ли раждането е толкова болезнено?

Звучи банално, но е факт! Всичко е в главата ни. Оценката на усещанията при раждане варират от силна, разкъсваща болка до усещания много близки като при оргазъм. Да, раждането е свързано с дискомфорт, но трудно може да бъде оценено като силно, средно или слабо болезнено изживяване. Въпрос на индивидуална чувствителност и предварителна нагласа.

Как според Вас можем да се справим със страха от неизвестното?


Единствено и само като се запознаем с неизвестното. Нужна ни е истинска и простичка информация за случващото се вътре в нас. Не е нужно да познаваме всички детайли, вероятности и възможни усложнения. Достатъчно е да знаем как бебето поема своя път, какво прави тялото ни за него и какво можем съзнателно да направим, за да подпомогнем родилния процес и така ще ни остане само да се наслаждаваме на събитието.

Има ли доказани техники, с които можем да си помогнем по време на раждането и намалим усещането за болка и кои са те?

Практиката е утвърдила „работещи“ техники за облекчаване на дискомфорта и болката при раждане. Най-естествените от тях са дишане, движение и релаксация. Обратните – неправилното дишане, ограничаването на движенията и повишаване на емоционалното напрежение работят против добрия начин за протичане на раждането. Абсолютно задължително е да се позволи и да се представя възможността на жените да родят в поза различна от легналата по гръб!
Всъщност, лежането е възможно най-неправилният начин да се случва едно раждане! Това затруднява целият процес – от периода на разширението на шийката и спускането на бебешката главичка до етапа с активното участие на майката – напъването. Нека си зададем въпроса: „Каква позиция на тялото бихме заели, ако имаме силни напъни?“ Механиката и физиологичното усещане при раждане са много подобни на ходене по голяма нужда, извинявам се, а кой върши това, докато е легнал по гръб?!

Алтернатива ли е цезаровото сечение на раждането и защо според Вас?


Цезаровото сечение не е и не може да бъде алтернатива за раждане. Това е сериозна коремна операция, която следва да се извършва само в случай на изрична необходимост. То носи повече рискове както за майката, така и за новороденото. При цезарово сечение новороденото е лишено от естественото стартиране на редица механизми, чрез които досъзрява и се адаптира към външния сват. Дори и в чисто психологически и емоционален план е важно за бебето то да се роди по нормален път. Няма операция, която да замести тези механизми.

NEWS_MORE_BOXКакво трябва задължително да знаем за родилния процес, за да посрещнем появата на дългоочакваното си дете подготвени?

Първо – тръгнете за родилното така, както бихте тръгнали на любовна среща. Предстои ви преживяване, което изисква цялата ви любов и нежност ! Бъдете подготвени с информация за това какво се случва по време на раждане вътре във вас и ще видите, че не е толкова страшно.
Не е лесно, не ви обещавам и липса на болка, но ви обещавам сила, с която да се справите с това препятствие. Просто защото природата ни е надарила с тази сила – да можем да родим децата си!
Второ – дишайте, дишайте, дишайте! Това помага на вас и на нероденото ви дете.
Трето - танцувайте! Представете си, че сте на бал и всяка малка и полюшваща стъпка ви приближава до срещата с любовта на живота ви. Прекрасен танц!
Четвърто – доверете се на акушерката си. Слушайте думите ѝ, тя знае, какво ви е нужно и ще се погрижи всичко да бъде наред! Тя ще преживее заедно с вас трудния, но изключително вълшебен път до раждането на детето ви.


Надежда Стаменова е лектор на форума за бременност, раждане и детско здраве, който Puls.bg организира на 14 май, по една особено актуална днес тема „Къде да родя – вкъщи или в лечебно заведение?“ Повече подробности за презентацията ѝ можете да научите от events.puls.bg, където директно можете да се регистрирате за посещение на форума. То е безплатно.