В началото на 11-тата седмица след зачатие, плодът е с размери около 4 сантиметра и тежи малко над 7 грама. Пропорцията на главата към тялото му все още е 1:1, но това започва да се променя.
 
След навлизане в 11-тата седмица и близо да края на първия триместър от бременността, вероятността от спонтанен аборт пада значително - до 3%, а в идните седмици ще продължава да спада – най-критичният момент от развитието вече преминава. 
 
В 11 седмица плодът вече произвежда някои от нужните му хормони като растежния хормон соматотропин, отделян от предният дял на хипофизата. Той отговаря за растежа на костите и за правилната белтъчна и въглехидратна обмяна на тялото. В плода вече се откриват и доловими количества адренокортикотропен хормон, който стимулира производството на хормони от кората на надбъбречните жлези.
 
Наличието на тези хормони е една от причините за провеждане на кръвен тест в 11 седмица от бременността. По това време обикновено се провежда наблюдението (скрининг) на първия триместър от бременността. Първо, с помощта на специализиран ултразвук се измерва обиколката на вратлето на плода – по-големи или по-ниски стойности обикновенно сочат към наличието на хромозомни аномалии. Кръвният тест следи предимно за твърде високи или твърде ниски нива на някои хормони.
 
NEWS_MORE_BOX
Наред с усиления растеж, органите не спират да се развиват. До 10-тата седмица се диференцират глюкагон секретиращите алфа-клетки, соматостатин - секретиращите делта клетки и инсулин секретиращите бета клетки на панкреаса, задстомашната жлеза.
 
Бързо се доразвива и слуха – започва формирането на тъпанчевата мембрана, а в същото време голям брой меланоцити мигрират към кохлеята на вътрешното ухо. 
 
На пръстите на ръцете вече се наблюдават заформящи се нокътчета, но тези на краката няма да се прояват преди 14-тата седмица.