След преминаване на фазата, позната като ембриогенеза, зараждащият се човешки организъм навлиза в следващия си етап на развитие: от ембрион към плод или фетус. Този период продължава от 9-тата до 37-мата седмица след зачатие.
 
Феталното развитие е период на усилен растеж и е четири пъти по-дълго от ембрионалното. Изградените през ембрионалния период органи и системи навлизат в период на диференциране и усъвършенстване. 
 
В клиничната практика идните седмици са познати като втори и трети триместър, наблюдението и измерванията на плода се следят често чрез ултразвук.
 
Мозъкът продължава да се развива и да нараства бързо, а дихателната система се диференцира и завършва своето развитие едва преди раждането. Ендокринната и пикочополавата система се диференцират на мъжка или женска, храносмилателната система се активизира. 
 
С настъпване на 10-тата седмица от развитието на плода, той е с размерите на смокиня, около 30-40 милиметра. Ръцете започват бавно да се свиват в юмручета и да се отпускат след това.
 
В устната кухина се развиват зачатъците на зъбите, а някои от костите започват да се втвърдяват. Зъбните зачатъци се развиват от ектомезенхима, но калцифицирането им започва едва през 14-19 седмица. Коронките им се формират чак след месеци, а корените – от 1,5 до 3 години след раждане.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Формиращата се диафрагма обуславя честото хълцане на плода, но както и все по-бурните му движения, но те няма да бъдат усетени от майката през идните 2 месеца.
 
Хормоналните промени в тялото на бременната през тази седмица могат да доведат повишена енергия и понижаване на гаденето, но на цената на силен запек и стомашни киселини. Първото се причинява от забавеното храносмилане вследствие на хормоналните промени, а второто – от хормони, отпускащи клапата между стомаха и хранопровода.