Според статистиката около 25% от бременностите в световен мащаб завършват с индуцирано раждане поради продължаване на бременността след датата на термина – т.нар. прескочен термин. Методите за индуциране на раждането са различни, всеки от тях носи своя дискомфорт за бъдещата майка и е напълно обяснимо защо много от бременните търсят алтернативни начини да ускорят раждането на бебето си.

 

Поне половината от жените, при които терминът е вече прескочен, а бебето още не е родено, разчитат на немедицински техники за индуциране на раждането.Сред най-популярните от тях е схващането, че сексът може да индуцира раждането на бебето при прескочен термин. В подкрепа на това интересно схващане свидетелстват редица чисто биологични особености.


 

Първо, спермата има силно алкално pH и е естествен източник на простагландини. Това са вещества, чийто синтетични аналози се ползват като средство за подготовка и индуциране на раждането заради стимулиращото си действие върху контракциите на матката.

 

Същият ефект има и механичното дразнене на зърната на женските гърди.

 

Освен това сексът стимулира производството и на други хормони, засилващи активността на мускулатура по протежението на пикочо-половата система и също допринасящи за ускоряване на раждането.

 

Въпреки тези чисто биологични особености преките научни данни, че сексът в периода след термина може да помогне за индуциране на раждането, са малко. Те са плод на няколко скромни проучвания  и се считат за недостатъчни. Основните лимитиращи фактори са няколко. От една страна, няма как да се гарантира, че точно сексът е причина за индуциране на раждането, защото след прескачане на термина спонтанно раждане може да започне във всеки един момент, дори при липса на индуциращи фактори. От друга страна, няма как да се гарантира, че семенната течност на мъжа ще осигури достатъчно простагландини, за индуциране на маточни контракции и  започване на раждането. Същото важи и за количеството на хормоните секретирани в организма на бременната по-време на секс, независаимо дали тя е достигнала оргазъм, или не.

 

NEWS_MORE_BOX

 

При наличие на толкова спорни фактори около ролята на секса като техника за индуциране на раждането след прескочен термин, експертите посочват и един по-безспорен факт. Той касае безопасността от секса по време на бременност.

 

Според учените, ако проследяващият бременността лекар не открие съпътстващи рискове, няма причина сексът през бременността да се отрича като опасен за здравето на майката или плода. Ако пък той помогне за индуциране на по-спокойно раждане – толкова по-добре.