Първа част на материала

 

 


 

1. При пътуване със самолет


Пътуването със самолет е безопасно за бременната и бебето, но някои авиокомпании не допускат бъдещи майки в последното тримесечие да пътуват при тях. Необходимо е да се проверят условията на компаниите.

Най-подходящият период за полет е между 14 и 28 гестационна седмица. При кратък полет, не по-дълъг от 5 часа, рисковете за венозна недостатъчност при бременната са малки. Важно е тя да приема много течности по време на полета постоянно.

При по-дълъг полет е препоръчително да се осигурят стегнати чорапи, които да предотвратят отичането на краката. Важно е да се вземе точният размер и вид, както и да се обуят според инструкциите. Така рискът от „тежки крака“ ще е значително намален.

 

2. При пътуване с автомобил


Бърза уморяемост, слабост и замаяност през бременността, са характерни симптоми, които лесно се проявяват при неподходящи условия. Ето защо при пътуването е важно да се приемат редовно течности, да се поддържа нормално хранене, като се консумират полезни хранителни продукти – например, плодове и ядки. Редовното спиране за почивка също е важно условие.

По-добре е климатикът да работи в автомобила, но така че движението на въздуха да е премерено. Защитният колан при бременните се поставя, но по-различно от обикновено. Горната му част следва да минава между гърдите, долната част – при таза, а не през корема.

За съжаление, честотата на пътните инциденти е висока и е по-добре да се предвиди всяка мярка за безопасност на бъдещата майка. При предприемане на пътуването от значение са и шофьорските умения на водача.  

 

3. При пътешествие по море


Фериботните компании също поставят ограничения за пътуване на жени в напреднала бременност, обикновено такова е възможно в срок до 32 гестационна седмица.

 

NEWS_MORE_BOX

 


Ако пътуването е с круиз, той следва да предоставя условия, които да отговарят и на нуждите на бъдещата майка, както и да има кабинет за медицинско обслужване.

 

 

4. Храните и напитките


Бременната жена трябва винаги да е сигурна за чистотата на храната и течностите, които консумира, за да избегне непредвидени стомашни раздразнения и чревни разстройства, диария. Не само, че подобни състояния са неблагоприятни за бременността, но и терапията с лекарства е рискова и нежелателна.

Повече от препоръчително е бременната жена да пие бутилирана вода от сертифициран източник. В случай на разболяване от изключително значение е организмът да се запази хидратиран и да се приема храна, дори и при липса на желание за хранене, за осигуряване на необходимото за бебето.