Множествената склероза изглежда не повишава риска от усложнения при бременност. Това е изводът от мащабно проучване на учени от Университета на Копенхаген.

 

Множествената склероза е хронично заболяване, при което имунната система атакува аксоните на главния и гръбначния мозък, и по-точно – миелиновата им обвивка.


 

За щастие, заболяването не води до повишен риск за плода по време на бременност. Последиците от него се свързват най-вече с по-голяма честота на цезарово сечение при раждането.

 

Изследването е публикувано в онлайн изданието на списание Neurology Clinical Practice.

 

Досегашни проучвания показват, че честотата на вродените дефекти при бебета, родени от майка с множествена склероза, не е по-различна от тази при бебета на майки, които нямат това заболяване.

 

Все още обаче има много неизвестни около бременността и множествената склероза, посочва авторът на изследването д-р Мелинда Маджари от Университета в Копенхаген в Дания.

 

„Искахме да разберем дали жените с множествена склероза са изложени на риск от различни усложнения по време на бременност. Установихме, че бременността при тях като цяло протича също толкова добре, колкото и при жените без множествена склероза“, посочва тя.

 

В проучването изследователите сравняват бременността при близо 3 000 жени с множествена склероза и 57 000 без автоимунното заболяване. Всички те са родили между 1997 и 2016 г.

 

Учените установяват, че няма разлика между двете групи по отношение на риска от най-често срещаните усложнения по време на бременност.

 

Сред тях влизат прееклампсия, гестационен диабет, увреждания на плацентата, цезарово сечение по спешност, използване на вакуум и форцепс, мъртво раждане, преждевременно раждане, вродени малформации или нисък резултат по Апгар.

 

Тестът на Апгар е мярка за здравето на новороденото, който проверява сърдечната му честота, рефлексите и мускулния тонус веднага след раждането.

 

Проучването установява, че жените с множествена склероза по-често избират да родят с цезарово сечение, отколкото тези без заболяването.

 

При тях делът на ражданията с цезарово сечение е 14% в сравнение с 8% при жените без множествена склероза.

 

След като адаптират данните към други фактори, като предходно цезарово сечение и възраст на жената, учените са стигнали до заключението, че жените с множествена склероза са с 89% по-склонни да изберат цезарово сечение като начин на раждане.

 

Според авторите на изследването повече жени с множествена склероза избират да родят с цезарово сечение или индуцирано раждане заради симптоми на заболяването като мускулна слабост, спастичност или умора.

 

Другата по-съществена разлика, която учените откриват, е че при жените с множествена склероза 29% по-често се случва бебето да се роди с по-ниско за гестационната си възраст тегло.

 

Източник:

https://cp.neurology.org/content/early/2021/02/03/CPJ.0000000000001035

https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/news/20210203/ms-doesnt-put-pregnant-women-at-higher-risk