Множествената склероза е автоимунно заболяване, засягащо централната нервна система. Заболяването засяга три пъти по-често женския пол в сравнение с мъжкия.

 

Докато в продължение на години бременността се смяташе за твърде рискова за жени с множествена склероза, поради възможните рискове за плода, днес вече се знае, че на фона на заболяването е възможно протичането на успешна бременност.


 

Докато процентът на бременност в Европа намалява от 1990 г., бременността при жени с множествена склероза се е увеличила. Това може да се дължи на по-добро разбиране на ефектите от бременността при жени, страдащи от заболяването.

 

Преди това имаше страхове за това как бременността ще повлияе както на прогресията на болестта, така и на нероденото дете. Новите изследвания обаче показват, че плодовитостта не се влияе от болестта, а бременността е възможна и безопасна.

 

По-голямата част от жените с множетсвена склероза могат безопасно да забременеят и да родят здраво бебе, без това да повлияе на собственото им здраве, здравето на бебето или да окаже влияние върху прогресията на заболяването.

 

Диагнозата множествена склероза често се поставя при жени между 20- и 40-годишна възраст.

 

Въпреки че невинаги е възможно да се планира бременност, един от начините за намаляване на симптомите на множествена склероза по време на бременност е планирането на такава, когато заболяването е с най-ниска активност. 

 

Много често лечението на заболяването е започнало преди опитите за забременяване. Съвет, който дават специалистите е да се стопира лечението на заболяването преди опитите за зачеване. Медикаментите, използвани за лечение на множествена склероза не са безопасни за прием по време на бременност или кърмене.

 

Понастоящем няма лечение за множествената склероза, което да е одобрено за употреба по време на бременност.

 

Множество проучвания показват, че наличието на мнажествена склероза не изглежда да повлиява на способността на жената да зачене и да роди здраво бебе.

 

Рискът от предаване на мнажествена склероза на дете е обща грижа за всеки родител с болестта. За жена с множествена склероза, рискът от предаване на заболяването на детето ѝ е от 2% до 2,5%. Рискът нараства до 30%, ако и двамата родители имат множествена склероза.

 

Има връзка между ниските нива на витамин D и повишената активност на болестта. Бременните жени с множествена склероза трябва да обсъдят приемането на добавка с витамин D с лекаря си, за да подобрят здравето си и да намалят рисковете за предаване на заболяването на децата си.

 

Наличието на множествена склероза не означава непременно, че бременността ще бъде високорискова.

 

Въпреки това жените ще трябва да обмислят няколко въпроса по време на бременността, включително:

  • Гестационен размер и тегло при раждане: Бебето може да бъде с по-малки размери за гестационната си възраст. Ако това стане проблем, може да се нареди допълнително наблюдение чрез ултразвук, за да се проследи растежа и развитието на бебето.
  • Раждане: Жените с множествена склероза могат да се сблъскат с проблеми с усещането за началото на раждането и изтласкването плода по време на раждане. Това може да се случи, когато има увреждане на нервите в тазовото дъно. 
  • Цезарово сечение или секцио: Жените с мнежествена склероза имат малко по-висок процент на секцио поради мускулни или неврологични проблеми.
  • Пристъпи след раждането: Жените с множествена склероза са изложени на по-висок риск от рецидив през първите три месеца след раждането. Това може да се дължи на драматичната промяна в хормоналните нива в следродилния период.

 

Източник:

https://www.verywellhealth.com/pregnancy-and-multiple-sclerosis-5199516