Многоплодната бременност е бременност, при която има развитие на два или повече ембриона. Тя бива двуплодна, триплодна и т.н., а децата се наричат съответно близнаци, тризнаци и т.н.. Обикновено има повече рискове, свързани с многоплодна, отколкото с едноплодна бременност.

 

Има два основни начина, по които може да се случи многоплодна бременност:


 1. Една оплодена яйцеклетка се разделя, преди да се имплантира в маточната лигавица.
 2. Две или повече отделни яйцеклетки се оплождат от различни сперматозоиди.

Тези два различни вида многоплодна бременност водят до идентични бебета. Разликата между еднояйчните и двуяйчните близнаци се наблюдава при начина, по който се случва многоплодната бременност.

 

Еднояйчни близнаци се развиват, когато една яйцеклетка се оплоди от един сперматозоид и след това се раздели. Развиват се ембриони, които са идентични. Децата изглеждат идентично и са от един и същи пол.

 

Двуяйчните близнаци се развиват от отделни яйцеклетки, които са оплодени от различни сперматозоиди. Тъй като това са различни яйцеклетки и различни сперматозоиди, генетичният материал е се различава. Тези деца няма да изглеждат еднакво и могат да бъдат с различен пол.

 

Честотата на многоплодната бременност е около 0,4 до 1,6%. Честотата на еднояйчните близнаци е относително постоянна – около 4 на 1000. По-голяма е честотата на разнояйчните близнаци.

 

Има няколко фактори, които увеличават вероятността от многоплодна бременност. Такива са:

 • По-възрастни първескини (жените над 30-годишна възраст са изложени на по-висок риск от многоплодна бременност, защото тялото започва да отделя няколко яйцеклетки наведнъж с напредване на възрастта).
 • Наличието на близнаци в семейството отстрана на родилката и партньора ѝ. Тази наследствена черта обикновено се предава по майчина линия в семейството. 
 • Прилагане на различни техники за асистирана репродукция като стимулиране на овулацията.
 • Фактор, оказващ влияние за многоплодна бременност е по-високият от средното ръст или по-високо телесно тегло.
 • По-голям брой предшестващи бременности.

Прилагането на различни техники за асистирана репродукция може да бъде друг фактор, увеличаващ вероятността от многоплодна бременност. Лечението на безплодие се свързва с по-висока вероятност от многоплодна бременност.

 

Многоплодните бременности са по-често срещани през последните години, тъй като все повече хора използват лекарства и процедури за лечение на безплодие, като IVF, за да помогнат при зачеването на бебе.

 

Симптомите, които са характерни за многоплодна бременност включват:

 • Много бързото наддаване на тегло още в началото на бременността.
 • По-тежкото сутрешно гадене и повръщане.
 • По-ранна изява на оток по долните крайници.
 • По време на пренаталните изследвания се открива повече от един сърдечен ритъм.
 • Матката е с по-голям размер от този при едноплодна бременност.

 

Източник:

clevelandclinic.org