Многоплодната бременност се определя като бременност с повишен риск, тъй като при нея се наблюдават по-често повечето от усложненията на бременността.

 

Кога се получава?Най-често двуплодна бременност възниква при оплождането на две яйцеклетки от два сперматозоида по време на един полов контакт. Двуяйчните близнаци имат две отделни плаценти, околоплодният мехур на всеки близнак се състои от амнион и хорион. В 70% близнаците са от един пол. Двуяйчните близнаци се различават генетично, фенотипно и имунологично, въпреки известна прилика между тях.

 

Монозиготни или еднояйчни близнаци се получават, когато зиготата се раздели на две или повече части, от които започва развитието на отделни плодове. Монозиготната бременност е винаги резултат на оплождане на една яйцеклетка от един сперматозоид. Бебетата са идентични генетично, фенотипно (изглеждат еднакви) и имунологично, но се различават по пръстови отпечатъци. В развитието им могат да настъпят някои нарушения, поради което невинаги са абсолютно еднакви. Интересен факт е, че например единият близнак може да е с Даун синдром, а другият напълно здрав.

 

Генетичното предразположение играе роля при появата на многоплодна бременност. От наследствеността по-важна е тази на майката, отколкото на бащата. Счита се, че годините и паритетът (броя раждания), както и теглото на жената също са от значение.

 

Една от честите причини за появата на многоплодна бременност е стимулация на овулацията при различните асистирани репродуктивни техники. При тях по време на овулация се отделят повече от една годни за оплождане яйцеклетки. При трансфер се използват две или повече оплодени яйцеклетки. Наблюдава се по-често раждане на близнаци при жени, които току що са спрели приема на орални контрацептиви поради увеличената ендогенна секреция на фоликулостимулиращият хормон.

 

Диагноза и проследяване на бременността


Ултразвуковото изследване е най-разпространеният и достоверен метод за диагнозата на многоплодна бременност. Диференциална диагноза се прави с: повдигане на матката поради пълен пикочен мехур, неправилно определена последна редовна менструация, хидрамнион, маточна миома, моларна бременност, плътно прикрепена към матката аднексиална маса, фетална макрозомия към края на бременността и други...

 

Необходимо е наблюдение на растежа на близнаците с ултразвуково изследване през период от 4 седмици, а понякога и по-често. Поради по-големия обем на матката рискът от преждевременно раждане е значително увеличен. При всяка визита целенасочено се търсят признаци на започващо преждевременно раждане – маточни контракции, изглаждане и разширение на шийката.

Многоплодната бременност изисква активно наблюдение! Тъй като при тях е увеличена честотата на генетичните аномалии, трябва да се следи за тях чрез различни скринингови методи!

 

Какви са възможните усложнения на многоплодната бременност?

 

 • Интраутеринна смърт на единия близнак - усложненията за майката и другия плод зависят от срока на бременността и времето от загиването на единия близнак.
 • Трансфузионен синдром – наблюдава се при комуникация на кръвообращенията на близнаците, което настъпва в ранния ембрионален период. Анастомозите могат да са между съседни артерия-артерия, вена-вена или артерия-вена. За лечението на трансфузионният синдром са предлагани различни мерки. Прилага се лазерна коагулация на местата на анастомозите в плацентата.
 • Дискордантен растеж (фетална асиметрия) – наблюдава се, когато разликата в теглата на близнаците е над 20%.
 • Хетеротопична бременност – предсавлява развитие на единия близнак в матката, а на другия извън нея.
 • Аборти - най-честата причина са генетични и структурни аномалии.
 • Перинаталната детска смъртност е 3-4 пъти по-голяма от тази при едноплодна бременност.
 • Малформациите са по-чести.
 • По-ниско тегло на бебетата при раждането поради недоносеност или фетална ретардация.
 • Усложнения от страна на пъпната връв – пролапс, vasa praevia, пъпна връв с два кръвоносни съда и други
 • Предизвикани от бременността или утежнени хипертонии са приблизително два пъти по-чести при многоплодна бременност.
 • Плацентарни усложнения под формата на placenta praevia, abruption placentae или задържани плацентарни части;
 • Майчина анеми;
 • Неправилни предлежания на плодовете;
 • Усложнения по време на раждането под формата на: преждевременно, протрахиранно, травматично в резултат на оперативни намеси.

При бременност с близнаци е необходимо да се приемат добавки с желязо, калций, магнезий, цинк, фолиева киселина, есенциални мастни киселини и по-голям прием на протеини с храната!

 

Раждането при близнаци настъпва спонтанно в 35-36 гестационна седмица, при тризнаци в 32-33 г.с., а при четворна бременност под 30 г.с. Оперативните раждания чрез Цезарово сечение са предпочитани и по-често срещани при многоплодна бременност. Най-често Цезарово сечение се прави в 36-37 гестационна седмица. Наблюдението на бременността след 37 г.с е рисковано!