Двама от водещите лектори на предстоящия десети юбилеен Форум бременност и детско здраве, който организира Puls.bg на 20 и 21 април в НДК, разказаха пред BulgariaONAIR за важността от феталната морфология при проследяването на бременността, както и за бурното развитие на инвазивните и неинвазивните пренатални тестове.


Д-р Кристина Чачева, която е сред малкото специалисти в света, практикуващи вътреутробна хирургия и началникът на Националната генетична лаборатория проф. Алексей Савов са категорични, че днес специалистите са много по-подготвени и силни в проследяването на бременността.


„Медицината и технологиите се развиват бързо. Днес, на много ранен етап от бременността, виждаме неща, които преди са били изненада при раждането. Феталната медицина помага за ранното диагностициране, най-вече на аномалии в анатомията на плода. Много от проблемите са безобидни и не са свързани с нарушение на интелигентността, на качеството на живот, както и на продължителността на живота, така че там сме оптимисти“, сподели ръководителя на звеното по Пренатална медицина на МБАЛ „Надежда“ д-р Чачева.В практиката й обаче се случва да се установят и сериозни аномалии, които засягат жизненоважни системи или пък са несъвместими с живота, и тогава ударът за бъдещите родители е тежък. „Трудно е, но се случва. В световен мащаб процентът на малформативните плодове, като тук говорим за голям диапазон на малформациите, включително може бебето да има двоен палец, което няма да му пречи в живота, но има и по-жестоки случаи – процентът е 6-7%, а при най-тежките – 3-4 %. Процентът е валиден и за България“, допълни специалистът.

 

Затова е важно по време на бременността да не се пропускат трите големи изследвания, които се отнасят към феталната морфология - първото е между 11 и 14 гестационна седмица, второто е между 20 – 22 гестационна седмица и последното - в 30 гестационна седмица.


Върху бързия скок в неинвазивните пренатални тестове акцентира в студиото и началникът на Националната генетична лаборатория в „Майчин дом“ проф. Алексей Савов. „Преди около 20-ина години изследователи откриха, че повреме на бременността в кръвта на майката може да бъде намерена генетична информация, която касае плода. По това време технологиите не позволяваха да се правят много изследвания, но доста бързо с годините, това откритие послужи да насочим възможности му в откриване на най-честите и сериозни аномалии на плода по време на една бременност. Първата прицелна точка са синдромите, каквито са Синдромът на Даун и други хромозомни заболявания, свързани с една доста песимистична прогноза за самата бременност. Това са най-добре проучените възможности на ДНК теста, но ви уверявам, че в близките години спектърът на изследвания ще става все по-голям и практически подходът ще касае всичко, свързано с генетиката на бебето“, категоричен бе проф. Савов.


По думите на специалиста изследването реално е скринингов тест за аномалии и се предлага само на жени, при които биохимичния скрининг е показал отклонения и са нужни допълнителни изследвания. У нас Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)  все още не покрива скъпоструващото изследване, но проф. Савов обясни, че нещата са в етап на развитие. „До скоро пробите се изпращаха за изследване в чужбина, но от 2018 г. Национална генетична лаборатория в „Майчин дом“ вече го прави и това е предпоставка да преговаряме с Касата за финансиране. По наша статистика, базирана на това колко жени минават през скринингова диагностика, той би бил подходящ за 1600 бременни годишно“, допълни проф. Савов. 

 

Лекциите на д-р Кристина Чачева и проф. д-р Алексей Савов може да чуете тази събота и неделя – 20 и 21 април  в НДК на десетия юбилеен Форум бременност и детско здраве.

 

Целият разговор със специалистите, може да проследите във видеото.