Честа заблуда сред жените е, че по време на бременност трябва да се избягват каквито и да е медикаменти и да не се не провежда своевременна терапия при вирусни или бактериални инфекции. Преди всичко, бременността е свързана със спад в имунитета и предразположение към вирусни инфекции. Неслучайно, препоръчваме на всички бременни да избягват контакта с много хора и прекарването на дълго време в затворени пространства с много хора, повече разходки на чист въздух. (Първа част на материала)

Вирусните инфекции са рискови за бременността в първия триместър – те могат да бъдат причина за спонтанни аборти или за възникването на вътреутробни малформации на плода. За това жената трябва да се пази от тях, а ако все пак настъпят – да се вземат бързи мерки за ограничаване тежестта на заболяването – общоукрепващи мероприятия, покой, топли течности.

По време на бременност могат да бъдат приемани противовъзпалитени медикаменти на базата на парацетамол, витамин С. Ако грипоподобната симптоматика не се повлиява или дори се задълбочава през следващите дни, това предполага наслагването на бактериална инфекция и по-големи рискове за жената и плода. Тогава е задължителна консултацията с лекуващия лекар за преценка и своевременно включване на съобразен с бременността и инфекцията антибиотичен препарат. Това отношение към вирусните инфекции би трябвало да се запази през цялата бременност.

През втория триместър на бременността всички изброени по-горе симптоми и заблудите, касаещи тяхното възприемане, отново важат. Не винаги гаденето и повръщането изчезват като с магическа пръчка след 12 г.с. Продължаващото и през този срок на бременността повръщане, често предполага по-често и дълго хоспитализиране. Гениталните кръвотечения през този триместър са много сериозен симптом, защото е завършило формирането на плацентата и най-малкото генитално кървене е белег за отлепване на различен по-големина участък от плацентата и този процес може да се задълбочи и да доведе до по-голяма кръвозагуба с риск за развитието на плода и за здравето на майката. В този контекст, всеки инцидент на генитално кървене подлежи на хоспитализация и респективно токолитична (подтискаща маточните контракции) и спазмолитична (обезболяваща) терапия.

Както през цялата бременност, но особено след 20 г.с. става много важно системното измерване на кръвното налягане на бременната жена и проследяване наддаването на тегло. Дори и при млади жени, без предистория за покачване на стойностите на кръвното налягане, бременността може да отключи състояние, наречено прееклампсия, проявяващо се с хипетрония, отоци, особено на долните крайници и белтък в урината,  криещо риск за плода и за майката. Това е причината при всяка консултация да бъде измервано кръвното налягане и теглото на бременната. Поради това, ако бременната жена дори и еднократно регистрира завишени стойности на кръвното налягане над 90 mmHg за диастолното налягане и над 140 mmHg за систолното налягане, трябва да се свърже с лекуващия си лекар за проследяване и евентуално назначаване на терапия. Същото се отнася и за рязкото наддаване на тегло - няколко килограма за една-две седмици, може да е следствие на генерализирани отоци, отново следствие на развиваща се прееклампсия. Честа заблуда сред бременните жени е, че липсата на наддаването на тегло, ще доведе до дефицити за плода – при нормално функционираща съдова система и плацента, плодът получава всички необходими за развитието му хранителни вещества, минерали и витамини от майчиния организъм независимо от нейното тегло. Точно обратното – рязкото и изразено наддаване на тегло е рисково за развитие на хипертония по време на бременноста и респективно риск от засягане на плацентарната функция.


Около 20 г.с. бременната жена започва да усеща първите движения на плода. Той все още с много ниско тегло, за да бъдат усетени всички негови движения. Веднъж усетила движенията на плода, обаче, бременната жена е особено притеснена, когато не ги усеща. В този ранен срок на бременността движенията на плода не са ориентир за състоянието на бебето по простата причина, че не всички движения на плода се усещат, особено когато разположението на плацентата е по предната маточна стена или е по-дебела коремната стена на жената. Едва след 24-26 г.с. движенията на плода са ориентир за неговото състояние и комфорт.

В този гестационен срок, особено за жената бременна за първи път, която не познава маточните контракции, е много важно да не се неглижират болките – ниско долу в корема и в кръста, подобни на болките по време на менструация, както и болезнени стягания на корема,  налагат незабавно спазмолитична и токолитична терапия и покой. В случай, че болките не отшумят за около 30-60 минути, е необходима консултация с лекуващия лекар, за да се избегне риска от спонтанен аборт или предтерминно раждане.

NEWS_MORE_BOXПрез третия триместър на бременността (след 28 г.с.) най-важно е да се следи за симптоми на прееклампсия – епизоди на повишаване на кръвното налягане, които могат да се проявят с главоболие, шум в ушите, общо неразположение, замаяност и отново по-рязко покачване на телесното тегло и рязка поява или засилване на отоците, особено по долните крайници. Тъй като това са доста субективни симптоми, срещите с акушер-гинеколога са вече по-чести, за да може да не се пропуснат такива симптоми и промени. В този срок на бременността, движенията на плода са много важен ориентир за неговото състояние, нормално е движенията на плода да се усещат поне 7-8 пъти на денонощие, особено във вечерните часове. Намаляването на честотата на детските движения или ако се усещат по-вяли и слаби, е повод да се посети акушер-гинеколог. Гениталното кървене, макар и оскъдно, в този срок, отново е свързано със сериозен риск от отлепване на плацента и налага хоспитализация и мониториране на плода и бременната жена.

Доста информация има във виртуалното пространство по отношение на храненето по време на бременност. Важното да се спазват няколко основни принципа. Бременната жена трябва да приема много течности през цялата бременност, за да преодолява епизодите на хипотония. Храносмилателният тракт по време на бременност е с намален тонус, което предполага приема на по-малки порции храна и на по-чести интервали, избягване на люти, мазни, пържени или грубо-целулозни храни. Това ще предотврати или намали симптомите на гадене и повръщане в първата половина на бременността и честите епизоди на киселини и тежест в стомаха във втората половина на бременността. Най-важните храни за бременността – са месото и млечните продукти, като основен източник на протеини, плодовете и особено зеленчуците – зелени листни зеленчуци и червено цвекло, които са основен източник на витамини и минерали по време на бременност. Бременността предразполага към по-ниски нива на серумното желязо и хемоглобина – основен източник на желязо са месото, червеното цвекло и зелените листни зеленчуци. Въглехидратните и особено сладките храни, включително и много сладките плодове, предразполагат към наднормено тегло по време на бременност и увеличават риска от развитие на хипертония или гестационен диабет, без да носят особено ценни съставки за плода или майката. Във втората половина на бременността, особено при наддаване на повече килограми, вариращи стойности на кръвното налягане и отоци на долните крайници, се препоръчва рязко ограничаване на солта в диетата, приема на повече течности и протеинова диета.