Първа част на материала

 

***
Освен при пернициозна анемия приемът на витамин В12 дава добър резултат и при заболявания на стомаха и червата. Витамин В12 се приема във високи дози при неврологични заболявания, конкретно при полиневрити.


Потвърждение на това, че анемията се е появила вследствие на дефицит на витамин В12 е бързото повишаване на ретикулоцитите в кръвта след въвеждането му. При перорален прием на радиоактивен В12 при пернициозна анемия, той не се усвоява и не се отделя с урината, при което радиоактивността му остава ниска.


При мегалобластна анемия е възможно допълнително да се назначи прием на желязо и по-рядко на калий. При отсъствие на отчетлив терапевтичен ефект може да се подозира неопластично заболяване, хипотиреоза или хроничен инфекциоцен процес. При неврологично усложнение дозата се удвоява, с предпочитание към хидроксикобаламин.


При продължително лечение се контролира нивото на хемоглобин на половин година. При 5 % от засегнатите от пернициозна анемия има риск от развитие на рак на стомаха, което се проявява с желязодефицитна анемия.


***
Не е желателно въвеждането на витамин В12 като общоукрепващо средство, тъй като това може да замаскира ранните хематологични прояви на пернициозна анемия  и да доведе до развитие на тежки неврологични разстройства.


Не се препоръчва назначаване на фолиева киселина при В12 дефицитна анемия, тъй като могат да прогресират неврологичните разстройства, въпреки бързото отстраняване на анемията.


Не е желателна употребата на комбинирани препарати, съдържащи желязо, витамини, екстракти на черен дроб с общоукрепваща цел при възрастни с неврологични нарушения, тъй като дефицитът на витамин В12 може да се открие късно.

 Фолиевата киселина...
Фолиевата киселина се отнася към водоразстворимите витамини. Приемът й действа ефективно срещу макроцитарна анемия.

Самата фолиевата киселина е неактивна. В организма под  влиянието на ензими се превръща в биологично активен компонент – тетрахидрофолиева киселина, която участва в биосинтеза на амино- и нуклеиновите киселини и съответно в деленето на клетките. Аскорбиновата киселина предотвратява окисляването на активната тетрахидрофолиева киселина. При дефицит на витамин С анемията придобива макроцитарен характер.

Запасите от фолиева киселина на организма осигуряват нормалното функциониране на организма в продължение на няколко месеца.


Фолиевата киселина се синтезира от бактериите в тънките черва, но реално тази не се използва от организма.


Фолиевата киселина се намира в зелените зеленчуци, гъбите и черния дроб. В храната се съдържа във вид на конюгирана форма.

Дневната потребност от фолиева киселина е 50 мкг.При бременност дневната потребност от фолиева киселина нараства до 100 мкг.
При дефицит на фолиева киселина по време на бременност има риск от развитие на дефект на невралната тръба на ембриона, поради което профилактично се назначава нейният прием в първото тримесечие.
За да се предотврати състоянието се препоръчва приемът на фолиева киселина да се предприеме 2-3 месеца преди планирането на бременността.
По преценка на лекаря през бременността успоредно с фолиевата киселина може да се назначи и железен препарат. 


Възможно е да се появи дефицит на фолиева киселина при прием на определени медикаменти, например перорални контрацептиви, против конвулсии и др.

 

При хронични хемолитични анемии потребността от фолиева киселина също е повишена.


Показания за назначаване на фолиева киселина е мегалобластната анемия. При лечението й се изписват 5-15 мг фолиева киселина.