Млечните жлези са видоизменени потни жлези. Те се състоят от жлезиста тъкан и строма, представена от съединителна и мастна тъкан, като отношението между тези две съставни части може да се промени по време на бременност. Млечните жлези се разполагат между трето и седмо ребро. Обвити са от капсула и се състоят от 15-20 лобове, изградени от множество лобули. Отводящите канали на тези лобове се събират в един общ канал, който се отваря на върха на мамилата.

 

По време на бременност жлезният паренхим на млечните жлези се разраства, а количеството на съединителната и мастната тъкан намалява. Обемът на жлезите се увеличава. Жлезните тубули се трансформират в алвеоли, които в края на бременност започват да отделят мляко.


 

Маститът е възпаление на млечната жлеза и по-точно на жлезния ѝ паренхим, като това възпаление възниква по-често в периода на кърмене на новороденото. Макар и рядко мастит може да се развие и при некърмещи жени, а още по-рядко и при мъже. Лактационният мастит е много неприятно преживяване за родилката, което може да създаде неприятни чувства и да я откаже от кърменето. Въпреки това родилката не трябва да се отказва от кърменето на новороденото, тъй като съществува адекватно лечение на състоянието, а кърменето от своя страна е изключително важно за развитието на новороденото и за имунитета му в първите месеци след раждането.

 

Причините за възникване на мастит са няколко. Една от тези причини е блокиране на отводящите канали на млечните алвеоли, което създава невъзможност за изпразване на гърдата при хранене. Млякото се задържа в алвеолите и създава предпоставка за развитие на бактериална инфекция, най-често стафилококова или стрептококова – настъпва състояние, известно с термина галактостаза. Бактерии могат да навлязат от устата на кърмачето или от кожата около мамилата през „ранични“, рагади на млечните жлези. Блокиране на отводящите канали на млечните жлези може да се случи и при носене на прекалено тесни дрехи.

 

Рискови фактори, които увеличават вероятността от развитие на мастит, са предходни прояви на мастит при кърмене, нездравословно хране, пушене, повишени нива на стрес и депресия, носене на прекалено тесни сутиени и дрехи, които блокират оттичането на млякото и предизивикват галактостаза. Личната хигиена и хигиената в лечебното заведение също са от съществено значение.

 

Лактационният мастит обикновено се развива до 3 месеца след раждане. Характерни симптоми, които доказват патологичното състояние, са: силно болезнени, твърди и зачервени гърди, с увеличени размери, топли, а кърменето е силно болезнено или дори невъзможно. Пациентката се оплаква от общо неразположение и повишена телесна температура.

 

При наличие на някои от изброените симптоми пациентката е нужно да потърси лекарска помощ поради риска от развитие на гноен мастит. Това е усложнение на лактационния мастит, при което гърдите са силно болезнени и не понасят дори допир. Образуват се колекции от гной – абсцеси, които налагат хирургична обработка. Тежко животозастрашаващо усложнение на гнойния мастит е септицемията и сепсиса, при които инфекциозният причинител прониква в кръвта и разпространява във всички органи и системи на пациентката.

 

Поставянето на диагнозата не крие трудност. Обикновено анамнезата и огледа на млечните жлези, съчетани с ехографско изследване, насочват към заболяването. Възможно е изследване на лабораторни показатели като левкоцити, С-реактивен протеин и скорост на утаявяне на левкоцитите (СУЕ). Тези показатели са увеличени, което говори за наличие на възпалителен процес. Изследва се мляко за установява на бактериален причинител.

 

Лечението на мастита е антибиотично за 10-14 дни. Възможно е включване на нестероидни противовъзпалителни средства към терапията за ограничване на болката. За превенция на лактационен мастит се препоръчва висока хигиена при кърмене, често и не много продължително кърмене. Използването на помпи за кърма също е препоръчително. Използването на сутиени за кърмачни, правилното хранене и почивката са от съществено значение. При гноен мастит се налага дренаж и лаваж на гнойната колекция.