Бременността може да бъде определена като период на различни предизвикателства за организма, когато тялото се нуждае от различни вещества, за да продължи да функционира в оптимални граници.


Магнезият е един от изключително важните елементи за процесите на обмяна. Най-голяма нужда от макроелемента имат интензивно работещите органи с голям брой митохондрии - плацента, матка, мозък, сърце и мускулната тъкан. Следователно, когато се развие дефицит на магнезий, те страдат първи.


По време на бременността се увеличава загубата на магнезий с урината, а по време на кърмене голяма част от него се предава на бебето чрез кърмата. Това е причината приемът му да бъде важен и след раждането.Повишените нива на женските полови хормони през бременността водят до забавяне на движенията на червата и водят до проявата на констипация - запек.


Недостигът на магнезий влияе и на съня, който през втория и третия триместър влошава значително качеството си. Дефицитът се отразява още върху регулирането на кръвното налягане и проявата на главоболие. Набавянето му в достатъчни количества има добър ефект и за настроението.


Но докато симптомите при недостиг при майката могат да се изразяват в лек дискомфорт, то за бебето могат да имат много по-сериозни последици – част от тях са преждевременно раждане, недостатъчно развитие на мускулите, ниско тегло при раждане, захарен диабет, както и по-лоша оценка по Апгар при раждане.


Продължителният дефицит на магнезий за плода забавя вътрематочния растеж, поради нарушаване синтеза на някои важни протеини. Освен това е налице повишен риск за развитие на сърдечносъдови заболявания.


Магнезият може да се приема под различни форми – но тяхната усвояемост е различна. Приемът под формата на оксид осигурява по-висока усвояемост, тъй като към този носител могат да се прикрепят голямо количество магнезиеви йони.


Като нелекарствени продукти, съдържащи магнезий се определят хранителните добавки и витаминно-минералните комплекси. Количеството магнезий в тях е близък до този на дневната препоръчителна стойност, което ги прави неподходящи за лечение на дефицит на елемента. В тези случаи се предписват лекарствени препарати, съдържащи фиксирана доза магнезий и осигуряваща профилактика на дефицита.


Източници:
1.    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5590399/
2.    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27445320/
3.    https://www.verywellhealth.com/magnesium-oxide-benefits-4184809