Здравословното хранене и начин на живот на жената преди бременността може да намали риска от затлъстяване при децата ѝ, твърдят учени от Саутхемптънския университет. 1

 

Проучването на доц. Сара Крозие показва, че децата на възраст 8-9 години е много по-вероятно да страдат от свръхнормено тегло, ако майка им се е хранила неправилно преди и по време на бременността си. В проучването са проследени 2963 майки и техните деца, като жените са привлечени в него още от бременността си. Те давали информация за хранителните си навици преди зачеването, по време на 11 и 34 гестационна седмица, а теглото на децата било проследено на 6-месечна възраст, на година, три, шест-седем и осем-девет години. 


Въз основа на данните всяка двойка майка-дете получила показател за качеството на диетата – PAIR, като по-нататък участниците били включени в пет групи от лош до най-добър критерий спрямо качеството на хранителния режим.


Според резултатите жените с ниско образование, които пушат и имат най-висок индекс на телесната маса (ИТМ) преди бременността попадали в групата с най-лош показател за качество на хранителния режим. Децата в тази група се оказали с най-висок процент на мазнини в организма и най-висок ИТМ. Това показва значението на контрола на храненето във възможно най-ранния период от живота на детето, включващ пренаталното му развитие и дори навиците на майката преди зачеването.


Мета-анализ на австралийски екип от Университета Монаш прави подобно заключение от прегледаните данни от 117 рандомизирани клинични изследвания, включващи 34 546 бременни жени, като акцентира върху въвеждането на програми за здравословен начин на живот на бъдещите майки с цел инвестиране на по-доброто здраве при бъдещите деца.2


В световен мащаб все повече деца страдат от наднормено тегло и затлъстяване. Във Великобритания близо една четвърт от децата до 5-годишна възраст са с наднормено тегло, като числото им се увеличава в училищна възраст.


Експертите подчертават, че ставайки възрастни наднорменото тегло е много по-вероятно да остане като наличен проблем, водейки след себе си дългосрочни нарушения в здравословното състояние. За тези хораа основният фактор за наднорменото тегло и влошеното здраве остава да бъде нездравословното хранене. 

 

Източници: 
1. https://www.southampton.ac.uk/news/2019/01/child-obesity-genes-change.page

2. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2787201