Консумацията на лимон през бременността може не само да освежи и тонизира, но и да намали някои от характерните за нея неразположения.

Лимонът е богат на витамин С, B, рибофлавин, минералите калций, фосфор, магнезий, както и протеини и въглехидрати.

Консумацията му може да намали гаденето (нозеята) и неразположението сутрин, характерни за първите няколко месеца от бременността. Най-често нозеята възниква между 6. и 18. гестационна седмица - период на развитие на органите на плода.

Освен чрез директната консумация на цитруса, гаденето може да се намали и чрез смученето на резенчета лимон.

При по-тежко неразположение е възможно консумацията му да няма този благоприятен ефект. В тези случаи по принцип се изисква консултация с акушер-гинеколог.

NEWS_MORE_BOX


През втората половина на бременността много жени се оплакват от киселини в стомаха или други стомашно-чревни неразположения. Лимонът помага и за облекчаването на симптоми при стомашно разстройство, като киселини, подуване на корема и оригване. Тези качества се дължат на киселинните свойства на лимона, които унищожават токсините в стомашно-чревния тракт, виновни за разстройството.

Консумацията на цитруса трябва да е умерена, тъй като макар и полезен, в големи количества може да навреди на зъбния емайл, поради съдържанието на киселини, а през бременността зъбният емайл е особено чувствителен.

Специалисти препоръчват да се наблегне на комбинираното хранене, което гарантира набавянето на различни и важни хранителни вещества, които не могат да бъдат открити само в един продукт.