Горещото време може да създаде неудобства за всеки, но за бременните летните горещини могат да бъдат особено рискови. Това е така, тъй като горещото време, носещо със себе си опасност от дехидратация може да представлява особен риск от усложенния през бременността.

 

Едно притеснение е, че хипертермията или необичайно високата телесна температура в ранна бременност може да увеличи риска от вродени дефекти. По-специално, има доказателства, че жените, които изпитват хипертермия през първите шест до осем седмици от бременността, са изложени на по-висок риск от раждане на бебета с дефекти на невралната тръба като спина бифида.


 

Жените могат да развият хипертермия от треска, излагане на прекалено високи температури навън или дори потапяне в гореща вана. Всъщност, специалистите съветват жените да прекарват не повече от 10 минути в гореща вана поради риск от хипертермия.

 

Въпреки това, рискът от вродени дефекти, свързани с хипертермия, е ограничен най-вече до първите осем седмици от бременността. С други думи, скок в телесната температура, който се появява след осма гестационна седмица от бременността, е малко вероятно да увеличи риска от вродени дефекти.

 

И дори ако една жена изпитва хипертермия в ранна бременност, рискът от дефекти на невралната тръба все още е нисък.

 

Телата на жените претърпяват много промени по време на бременност, включително промени в начина, по който организмът им се справя с контрола на телесната температура. В резултат на това те могат да се дехидратират малко по-лесно или може да е по-вероятно да покажат симптоми на дехидратация, отколкото биха били, ако не бяха бременни.

 

Симптомите на дехидратация могат да включват замайване, което може да бъде рисковано за бременни жени, особено ако е съпроводено от калабиране.

 

В допълнение, дехидратацията кара мозъка да произвежда хормон, наречен вазопресин (наричан още антидиуретичен хормон), който предизвиква жажда. Но този хормон е подобен на окситоцин, хормонът, участващ в стимулирането на маточните контракции. 

 

В резултат на това дехидратацията през третия триместър може да предизвика периодични контракции на матката, тъй като вазопресинът действа подобно на окситоцина.

 

Тези контракции, наречени Бракстън Х, често могат да бъдат лекувани с рехидратиращи разтвори. Но има опасност контракциите да предизвикат преждевременно раждане. Дехидратацията, която продължава в раждането, също е рискова, защото може да доведе до усложнения като ниско кръвно налягане и нисък кръвен обем.

 

Поради всички тези причини е важно бременните жени да останат хидратирани и да приемат достатъчно количество течности през деня. 

 

Някои изследвания дори свързват топлото време в определени региони с повишен риск от преждевременно раждане, мъртво раждане и бебета с ниско тегло при раждане сред населението. 

 

Референции:

Are Hot Summer Days Risky for Pregnant Women? | Live Science

Associations between high temperatures in pregnancy and risk of preterm birth, low birth weight, and stillbirths: systematic review and meta-analysis - PMC (nih.gov)