1. Кога абортът е късен?

Късен спонтанен аборт се нарича прекъсване на бременността между 13 и 27 г.с. Разделя се на два подвида: аборт тип раждане и аборт тип цервикална недостатъчност.

Абортът тип раждане протича двуетапно – първо се изгонва плода, а след това и плацентата. Причините за настъпването му са най-често свързани с патология на плацентата, маточни малформации, миоми, инфекции. Абортът тип цервикална недостатъчност се дължи на малостойност на маточната шийка и истмус, които не могат да задържат бременността.
 

2. Как протича късният спонтанен аборт?


Развитието на късният спонтанен аборт преминава през същите последователни стадии, както и ранния. Клинично се проявява с кръвотечение и болка, ниско в корема. Наблюдават се и маточни контракции, които постепенно зачестяват и се усилват.

Лечението на заплашващия и започващия късен аборт е прилагането на препарати, потискащи маточните контракции, спазмолитици за болката, витамини. На жената се осигурява покой. При аборт в ход и последващите го етапи се предприема прекъсване на бременността. Всяка клинична ситуация е индивидуална и предприетите лечебни мерки се определят от лекуващия специалист.
 

3. Как протича аборт тип цервикална недостатъчност и какво е лечението му?

Клиничната картина на аборта тип цервикална недостатъчност във втори триместър се характеризира с “тихо” (без болка и без кървене) разтваряне на цервикалния канал, изглаждане и разширяване на маточната шийка с пролабиране на околоплодния мехур във влагалището, последвано от спукването му. Околоплодните води изтичат. Започва изгонване на плода, протичащо бързо, със слаби болки.

NEWS_MORE_BOXВ някои случаи една-две седмици преди аборта бременната се оплаква от болки, ниско долу в корема, често уриниране и слузесто вагинално течение.

Лечението е оперативно. Състои се в поставянето на серклаж.
 

4. Серклаж

Съществуват различни техники на серклажа. Една от най-често използваните е на МакДоналд – на границата на порциото на маточната шийка и вагината се поставя с няколко бода, циркулярно, копринен конец,който се стяга здраво, за да се затвори цервикалния канал. В 85 % от случаите лечението е успешно. Най-подходящото време за поставяне на профилактичен серклаж е след 14 г.с.

 

Конецът се отстранява две седмици преди термина.