Кръвенето по време на бременност не е рядкост и обикновено не е предпоставка за притеснения относно здравето на майката и плода. Въпреки това би могло да се касае за състояние, изискващо адекватна лекарска намеса за предотвратяване на нежелани последствия. Основно правило е, че всяко кървене настъпило през бременността трябва да бъде изяснено от лекар акушер-гинеколог. Какво обаче би могло да предизвика кръвотечение от влагалището в този деликатен период за всяка жена? 

1. Кървене при нидация 

Възможно е при имплантиране на оплодената яйцеклетка в маточната лигавица, която по време на бременност се нарича децидуа, да се получи леко кръвотечение. Обикновено то е оскъдно и кафеникаво на цвят. Понякога жените биха могли да го сбъркат с редовна менструация, затова е важно всяка дама да внимава за промяна в обичайното си състояние и в такива случаи да се консултира със специалист.

2. Хормонално обусновано кръвотечение по време на бременност

Липсата на менструация при здрава, сексуално активна жена е един от най-сигурните белези за зачеване. Въпреки това има случаи, когато се наблюдава вагинално кървене през бременността. Възможно е поради промяна в хормоналните нива при жената циклично да се появява кръвотечение, което обаче се различава от нормална менструация - то е значително по-оскъдно, от няколко капки до зацапващо кървене.

3. Плоден сак


В началото на бременността плодният сак не изпълва цялата маточна кухина. Тази част от лигавицата, в която не се развива ембрионът, поради все още малките му размери, може да се излющи и да предизвика кървене, съвпадащо с времето, по което е била месечната менструация. Това вагинално кървене не налага провеждане на лечение. То не представлява опасност както за майката, така и за детето. Разрастването на плодния сак и заемането на цялото пространство в матката водят до прекъсване на този вид кръвотечение.

4. Отлепване на плодния сак от маточната стена

Отлепването на плодния сак от маточната стена е една от причините, които биха могли да предизвикат кървене в периода на ранна бременност и да притеснят силно бъдещите майки. В случаите, когато отлепването е минимално, то се възстановява и не създава проблеми при протичането на бременността. Не е така обаче, когато се наруши връзката между по-голяма част на плодния сак и стената на матката. За съжаление, такава ситуация би могла да доведе до загиване на фетуса.
 
NEWS_MORE_BOX

5. Спонтанен аборт

Един от водещите симптоми на спонтанния аборт е именно кървенето. То може да бъде с различна интензивност - от оскъдно до обилно и обикновено е съпроводено с болка. 
 
Причина за спонтанен аборт в ранните месеци на бременността са най-често генетичните аномалии, следвани от патологичен хормонален дисбаланс, например недостиг на прогестерон поради инсуфициенция на Corpus luteum. Синтезът на прогестерон е необходим за успешното поддържане на бременността. Една бремеменност, при която нивата на прогестерон са прекалено ниски или спадат рязко и за кратко време, в повечето случаи е обречена на неуспех.
 
Друга честа причина за спонтанен аборт могат да бъдат различни вирусни заболявания, както и бактериални инфекции, които имат по-тежко протичане. Важно да се отбележи е, че всяка бременна жена трябва навреме да бъде прегледана и при нужда лекувана дори и при несериозни на пръв поглед неразположения. 
 
Вродените аномалии на половите органи също могат да предизвикат преждевременно прекъсване на една бременност. Това са жени с хипопластична (недоразвита) матка, двурога матка или вътрематочни сраствания, които от своя страна биха могли да бъдат вродени или придобити - например след абразио.

6. Кървене, което не е свързано с бременността

Възможно е кръвотечението да се причинява от съпътстващо заболяване на маточната шийка или вагината. Обикновено това е ерозио на маточната шийка, което предизвиква контактно кървене - след полов акт или след преглед, но няма нищо общо с брменността. Друга причина може да бъде полип на цервикалния канал.
 
Важно! При всички случаи на зацапващо или по-обилно кървене по време на бременност, е необходимо да се посети специалист акушер-гинеколог, който да изясни състоянието.