Запекът по време на бременност е често срещан проблем и почти половината от всички бременни жени в даден момент се сблъскват с това неразположение. Запекът се появява, когато има коремна болка или дискомфорт, затруднено и рядко изхождане и преминаване на твърди изпражнения.

 

Какво причинява запек по време на бременност?


Като цяло, безпокойството, тревожността, минималните физически упражнения и диетата с ниско съдържание на фибри могат да причинят запек. 

 

Запекът по време на бременност се дължи на увеличаване нивата на прогестерон, които отпускат чревните мускули, което кара храната и отпадните продукти да се движат по-бавно през храносмилателната система.

 

Понякога таблетките с желязо могат да допринесат за запек. Бременната трябва да се увери, че приема много течности, особено ако взима добавки с желязо.

 

Как може да се предотврати или лекува запекът по време на бременност?

Предотвратяването и лечението на запек включва много припокриващи се стъпки.

 

Ето няколко неща, които могат да са от полза за предотвратяване на дискомфорта:

 

  • Приемайте диета с високо съдържание на фибри. В идеалния случай ще консумирате 25 до 30 грама на ден диетични фибри от плодове, зеленчуци, зърнени закуски, пълнозърнест хляб или сини сливи. Това помага да се осигурят по-обемни изпражнения, които са по-лесни за отделяне.
  • Приемайте много течности. Пиенето на много течности е важно, особено когато увеличаването на приема на фибри помага за осигуряване на по-меки изпражнения. Приемайте 10 до 12 чаши течности всеки ден. Комбинацията от диета с високо съдържание на фибри и много течности, най-добре регулират процесите в храносмилателната система. Потта, горещ/влажен климат и физическите упражнения могат да увеличат нуждата ви от допълнителни течности.
  • Тренирайте редовно. Липсата на физическа активност увеличават риска от поява на запек по време на бременността. Ходенето, плуването и други умерени упражнения ще стимулират работата на червата. Планирайте упражнения три пъти седмично по 20-30 минути.
  • Намалете или премахнете добавките с желязо. Хранителните добавки с желязо могат да допринесат за запек. Доброто хранене често може да задоволи нуждите  от желязо на организма по време на бременност.

Приемането на по-малки дози желязо през целия ден, вместо да го приемате наведнъж, може да намали запека. 

 

Какви лекарства не трябва да се използват за лечение на констипация по време на бременност?

Слабителните медикаменти не се препоръчват за лечение на запек по време на бременност, тъй като те могат да стимулират контракциите на матката и да причинят дехидратация. 

 

Минералните масла също не са за предпочитане, тъй като намаляват усвояването на хранителните вещества.

 

Винаги е най-добре да опитате естествените методи за облекчаване на запека, преди да решите да вземете каквото и да е лекарство.

 

Сериозен проблем ли е констипацията по време на бременност?

Обикновено не, но понякога запекът по време на бременност може да бъде симптом на друго основно заболяване. Ако бременната съобщава за упорит запек, който е придружен от коремна болка, редува се с диария, или отделяне на слуз или кръв, незабавно трябва да посети лекар.

 

Източник:

americanpregnancy.org