Идеалното напълняване е от 3 до 5 килограма за първите 20 седмици. През втората половина от бременността ще прибавяте от четвърт до половин килограм всяка седмица. Според съвременните критерии една жена със среден ръст и размери трябва да напълнее с около 11 до 15 килограма за цялата бременност. Вашият лекар ще ви помогне да определите колко е добре да наддадете спрямо здравословното ви състояние и начина ви на живот, което е индивидуално за всяка жена. 

 

Главната цел е да се храните правилно, балансирано, с разнообразни храни. Небременната жена се нуждае от 1800 до 2200 калории дневно. При бременност са нужни около 300 повече калории. Вероятно ще наддадете точно колкото трябва, ако в повечето случаи се храните здравословно и не се оставяте на апетита да ви води (към преяждане). 


 

Макар много жени да се тревожат, че трупат прекалено много килограми, лекарят ви вероятно ще е по-загрижен, ако не наддавате достатъчно. Това увеличава рисковете бебето да не получава нужното му количество хранителни вещества и да не расте както трябва.

 

Понякога този проблем може да се реши с често хранене (прибавяне на малки здравословни закуски) или увеличаване на мазнините в диетата.

 

Прекомерното наддаване обикновено не е медицински проблем. Най-отрицателният му ефект е потискащата мисъл колко много килограми трябва да се свалят, след като се роди бебето. Дори да напълнявате прекалено бързо, пак трябва да ядете, когато сте гладна, но опитайте да намалите порциите, да се храните по-бавно и да заместите мазните продукти с обезмаслени. 

 

Рязкото напълняване с повече от 1,5 килограма седмично може да е признак за силно задържане на течности поради прееклампсия, ако и кръвното ви налягане е високо. В случай че напълняването и диетата ви тревожат, споделете това с лекаря.

 

Чудите се къде отиват всички тези допълнителни килограми? Ето обичайното им разпределение: 

 

  • Бебето: 3-4 килограма;
  • Плацента: 450-500 грама;
  • Околоплодни води: 900 – 1000 грама;
  • Кръвният обем: около 1,8 килограма;
  • Телесните течности: около 1,5 килограма;
  • Матката: около 900 грама;
  • Гърдите: около 450 грама;
  • Мастните и белтъчните запаси: около 3 килограма.

Разбира се, ако носите близнаци или повече бебета, би трябвало да наддадете повече. Лекарят ще ви каже точно колко. Например при близнаци типичното оптимално напълняване е между 16 и 20 килограма.