Бременността е едно от най-вълнуващите изживявания за всяка жена. В този период настъпват много промени в женския организъм и за доброто здраве на майката и плода е необходимо спазването на пълноценен хранителен режим.  Изключително важно е доставянето на всички необходими витамини, минерали и микроелементи на организма, тъй като те имат основна роля в развитието на бебето. 


Фолиевата киселина е една от най-важните хранителни съставки по време на бременността. Тя участва в процеса на делене на клетките и допринася за нормалния растеж на тъканите на плода. Съвременни научни изследвания показват, че приемът на фолиева киселина се асоциира с намаляване на риска от развитие на заболявания на невроналната тръба по време на първото тримесечие от бременността. 

 


Микроелементът йод допринася за нормалната функция на щитовидната жлеза и производството на тирeоидни хормони. Те от своя страна участват в контрола на много метаболитни процеси като растеж, развитие и съзряване на нервната система. 


Желязото е важен елемент с множество функции в организма. Една от основните е, че допринася за нормалното образуване на червени кръвни клетки и хемоглобин. Те са необходими за преноса на кислород в тялото. Желязото участва още в процеса на деленето на клетките и допринася за нормалната когнитивна функция. 


От съществено значение е и приемът на омега-3 мастни киселини. Те са есенциални (незаменими), тъй като организмът не може да ги произведе сам. Основни представители са докозахексаноевата киселина (DHA) и ейкозапентаеновата киселина (EPA), които допринасят за поддържането на нормалната функция на мозъка, сърцето и зрението. 


Допелхерц актив Актив Мама е специално разработена комбинация от омега-3 мастни киселини, фолиева киселина, йод, желязо, цинк и витамини, която покрива повишените нужди на организма в процеса на планиране, по време на бременност и кърмене. Продуктът не съдържа лактоза и глутен и отговаря на високи стандарти за чистота и немско качество. Тук може да намерите цялата гама от продукти за деца и майки на немската марка Допелхерц. 

 

допел 2

 

Източници:
Sato AP, Fujimori E, Szarfarc SC, et al. Food consumption and iron intake of pregnant and reproductive aged women. Rev Lat Am Enfermagem. 2010;18:247–254
Obican SG, Jahnke GD, Soldin OP, et al. Teratology public affairs committee position paper: iodine deficiency in pregnancy. Birth Defects Res A Clin Mol Teratol. 2012;94:677–682
Wen SW, Chen XK, Rodger M, et al. Folic acid supplementation in early second trimester and the risk of preeclampsia. Am J Obstet Gynecol. 2008;198:45.e1–45.e7