Всяка бременност е уникална, дори когато се отнася за една и съща жена. При една е възможно да се изпитват едни признаци и неудобства, при друга те да липсват или обратното.


Има оплаквания, които се появяват и отшумяват. Възможно е някои от тях да се появят отново по-късно.


Симптомите могат да се групират според срока на бременността – характерни за първите месеци или когато терминът наближава. Все пак има особености, които са специфични и определят закономерността в появата им, като гаденето в началото на бременността, което може да се отдаде на реакцията на имунната система към зараждащия се плод и хормоналната пренастройка или подуването на краката в последното тримесечие заради нарасналото тегло...


Кои са най-разпространените оплаквания през бременността?

 

 


Поредицата отначало
 

 

8. Замайване


Замайването като симптом на бременността може да се появи от средата й до раждането. Дължи се на действието на половия хормон прогестерон, под въздействие на който кръвоносните съдове се разширяват. Това води до „застой“ на телесните течности в краката, от тук и на отичането им.

От друга страна към нарастващата матка се насочва все повече кръв. Основно поради тези две причини може да се наблюдава понижаване на кръвното налягане. При това условие, при смяна на позата, се получава усещане за замаяност.

Слабостта обаче може да се дължи и на грешки в храненето. Смята се, че такива са допуснати при наличие на по-ниска кръвна захар.

Препоръките на специалистите са да не се допуска продължително стоене в една поза, а след такава да не се извършват резки движения. Добре е тялото първо да се раздвижи преди ставане и то да се извърши на етапи.

Желателно е жената в напреднала бременност да си позволя от време на време почивка за кратко в легнало положение.

 

NEWS_MORE_BOX

 


Задължително е да се спазва разумен хранителен режим, който осигурява редовно постъпление на ценни градивни елементи и полезни вещества за организма на плода и майката.

 

9. Нарушен сън


През последното тримесечие пълноценният сън става все по-трудно постижим. Нарастналата матка не позволява на бременната да се движи свободно на сън. През последните месеци е почти невъзможно да се намери удобна поза за продължителна почивка.

Стандартна препоръка е да се използват възглавнички за удобство. Такива могат да се подложат под главата, корема, за опора на гърба в полулегнало положение... Възглавничката поставена между колената при страничен лег предпазва от натоварване на мускулите и подпомага отпускането. По-добре е да се ляга повече на лявата страна, тъй като положението подобрява циркулацията на кръвта към бебето.

Приемът на медикаменти за сън не се препоръчва при бременни. Ако заспиването е проблем, топлата вана или душ преди лягане или чаша топло мляко с мед, е възможно да се окажат решение.

 

 

 

10. Киселини


Паренето в областта на стомаха, което се „движи“ нагоре по хранопровода, се определя като киселини. Вследствие на променените хормонални нива, храносмилателната система функционира на по-слаби обороти през бременността. Освен това, голямата матка притиска стомаха, което и е причина за изместването на киселите изпарения в горната част на органа.

За да се предотврати оплакването, подходящо за бременната е да се храни допълнително няколко пъти на ден, но с по-малки порции. Не бива веднага след хранене да ляга. При следобедната почивка е добре горната част на тялото да се постави на по-висока позиция.
Избягвайте комбинирането на мазни със сладки продукти на едно ядене, както и пикантни и трудносмилаеми храни.

 


 

11. Хемороиди


Хемороидите представляват разширения на вените в долната част на дебелото черво и ануса. Дори и жената да не се е оплаквала от хемороиди преди, бременността е фактор за образуването им. Получават се заради повишеното налягане в кръвоносните съдове при правото черво и вагината от притискането им от нарасналата матка.

За да се редуцира до известна степен процесът и болката, през деветте месеца трябва да се избягва констипацията, продължителното седене, тесните дрехи в долната част на тялото.

 

При оплаквания помагат студените компреси и топлата отпускаща вана за няколко минути.

Използването на медикаментозни локални средства следва да се обсъди със следящия бременността лекар.


В продължението разширени вени, крампи, задъхване