Всяка бременност е уникална, дори когато се отнася за една и съща жена. При една е възможно да се изпитват едни признаци и неудобства, при друга да липсват или обратното.

Има специфични оплаквания през бременността. Те се появяват и отминават, или се появяват отново по-късно...

Кои са най-разпространените оплаквания през бременността?


Първа част на материала

 

4. Често уриниране


Честото уриниране е особено характерно оплакване през първото тримесечие на бременността, дори се приема за признак на зачеване.
Нарастващата матка през бременността упражнява натиск върху пикочния мехур, което и причинява честите позиви по малка нужда.


 


Проблемът с честото уриниране се появява отново в края на бременността, когато главата на бебето се позиционира в малкия таз преди раждането.

 
За да се избегне излишният дискомфорт при често уриниране, е препоръчително да се избягва носенето на тясно облекло. Когато при уриниране се изпитва парене и смъдене обаче, бременната жена трябва да се обърне към акушер-гинеколога си. Тези оплаквания се приемат за признак на инфекция на уринарния тракт и налагат навременна терапия непременно и предпазване от цистит.

 

5. Главоболието


Главоболието през бременността може да се дължи на напрежение, промени в кръвното налягане, констипация и прееклампсия.

 


Промените в кръвното налягане са типични за бременността и отново се появяват в следствие на функционирането и синхронизирането на два организма. През първото тримесечие е много вероятно бъдещата майка да страда от ниско кръвно, което при по-ниски стойности е причина за главоболие. Налага се кръвното налягане да се следи и се взимат мерки срещу спада му предварително. Това налага достатъчно движение и прием на течности, почивка и закуска със ставането сутрин. Допустима е дори чаша кафе или кола.


При някои жени от второто тримесечие може да се забележи повишаване на стойностите на високо кръвно налягане, което също може да причини главоболие. Когато проблемът стане постоянен с трайна тенденция на покачване на показателите, появат се отоци и задържане на течности, се преценява вероятен риск от прееклампсия. Това състояние, което се проявява само през бременността, е опасно както за организма на майката, така и за плода. Тогава бременността се приема за рискова и налага стриктен лекарски контрол.


Какви са другите съвети при главоболие?

  • Студеният компрес на челото или врата може да облекчи болката.
  • Прекъснете работния процес. Намерете място, където можете да се отпуснете. Седнете удобно или легнете. Затворете очи и се опитайте да отпуснете всички онези стегнати мускули на врата, много е възможно и по раменете и горната част на гърба. Много често при напрежение несъзнателно стягаме мускулите си именно в тази част на тялото и главата, което и причинява главоболието.
  • През бременността е допустимо да се вземе парацетамол, но с количеството и честотата му не бива да се прекалява също. Относно какъвто и да е било прием на лекарства трябва да се направи консултация с лекар.  
  • При гадене, двойно или замъглено виждане, причерняване, консултацията с лекар също е наложителна. 

 

6. Кървящи и подути венци


Поради повишения кръвопоток и хормонални нива бременните често се оплакват от чувствителност, подуване и кървене на венците.  


Профилактичният преглед при настъпване на бременност е повече от желателен. Въпреки че лечението на зъбите следва да се предвиди преди планиране на зачеване, по-добре при необходимост от медицински грижи, те да се предприемат от самото й начало.

NEWS_MORE_BOXЗъболекарят най-правилно може да посъветва според състоянието и особеностите на бременната какви грижи могат да се полагат срещу гингивит.


Добрата устна хигиена е условие за поддържане здравето на венците. Ако е необходимо сменете четката с по-фин косъм и пастата за зъби срещу пародонтоза. Не пропускайте поне веднъж дневно да използвате конец за зъби.

 

7. Констипация


Запекът е типично оплакване за бременността. Изисква добро хидратиране на организма. Причина за него могат да бъдат комбинираните витамини за бъдещата майка. Желязото, например, предразполага към затегнат стомах. С напредване на бременността матката започва да притиска червата, и особено ректума, което също води до запек.


Хранителният режим е от изключително значение за предпазване от състоянието. Ежедневно той трябва да включва консумация на храни с фибри, като пълнозърнести продукти, пресни плодове и зеленчуци.


Бременната трябва да приема към 2,5-3 литра течности през деня. Чаша топла вода сутрин действа разхлабващо.


Редовното хранене на приблизително равни интервали и в опредерен часови диапазон подпомага естествената перисталтика на червата и предотвратява затягането на стомаха.

 

 

Необходимо е бременната жена да остане и достатъчно подвижна.


Лаксативни средства могат да се използват само след препоръка от лекаря, като се отдава предпочитание на натуралните.

 

 

В продължението: хемороиди, замайване, киселини, сън.