Всяка бременност е уникална, дори когато се отнася за една и съща жена. При една е възможно да се изпитват едни признаци и неудобства, при друга те да липсват или обратното.


Има оплаквания, които се появяват и отшумяват. Възможно е някои от тях да се появят отново по-късно.


Въпреки това симптомите могат да се групират според срока на бременността – характерни за първите месеци или когато терминът наближава. Все пак има особености, които са специфични и определят закономерността в появата им, като гаденето в началото на бременността, което може да се отдаде на реакцията на имунната система към зараждащия се плод и хормоналната пренастройка или подуването на краката в края на срока й заради нарасналото тегло...


Кои са най-разпространените оплаквания през бременността?
 


1. Чувствителен бюст


Промените на бюста, сякаш са неизбежни и се отчитат от повечето жени. Първите се усещат дори още преди установяването на бременността от първия тест. Бюстът осезаемо е по-голям. Уголемяването му се дължи на нарастването на млечните жлези и мастните тъкани. В първото и последното тримесечие, този процес се съпътства от силна чувствителност. Гърдите са тежки и много по-твърди от преди. Някои жени могат да забележат изпъкване на вените.


Ареолите в самото начало на бременността, порозовяват, а с течение на времето стават по-тъмни от обичайното. В края на бременността от тях започва да се отделя мастна секреция – коластрата,  която предхожда образуването на кърмата. Истинската кърма ще се появи 2-3 дни след раждането.


Препоръките на специалистите са още от началото на бременността да се осигури удобен сутиен, който да поддържа бюста. Препоръчително е да е от естествена памучна материя, тъй като бременната жена е склонна да развие силна чувствителност към материите. Сутиенът не бива да стяга никъде – обиколка, гърди, презрамки. Широките презрамки и стабината основа ще осигурят на гърдите нужния комфорт.


Още от края на бременността може да се осигури сутиен за кърмачки, който позволява влагане на памучни тампони, които да абсорбират отделените секрети от зърната, и дава удобство при ползване с отварящите се чрез специално закопчаване чашки.


За предпочитане е сутиенът да се изпира на ръка с топла вода и сапун, тъй като перилните препарати могат да причинят дразнене на кожата.

 


2. Бърза уморяемост


Нормално е от началото на бременността да се изпитва умора. Организмът търпи множество промени, пренастройва се метаболизмът му, за да осигури нормалното си функциониране и необходимото за развиващия се ембрион.


Понякога умората обаче може да е признак на анемия. Това може да се установи с кръвен тест, един от които регистриращият бременността лекар назначава на бъдещата майка още от началото и периодично по-късно.


Препоръките на специалистите са бременната да отделя възможно повече време за почивка – ранното лягане и следобедният сън само ще са от полза за самочувствието и в помощ на организма. От тук нататък ще е необходимо да се въведе режим на балансирано редуване на активни дейности и почивки, за да се предотврати чувството на изтощение.

 

NEWS_MORE_BOX

 

3. Гадене и повръщане


Гаденето е от най-характерните симптоми на бременността за първото й тримесечие. Появява се в резултат на хормоналните промени и пренастройка на майчиния организъм към бременността. Дължи се най-вече на повишеното количество на хормони.


Нормално отминава до четвъртия месец, въпреки че има жени, които изпитват дискомфорт през цялата бременност от време на време или оплакването се появява отново в по-късните месеци.


Гаденето в началото на бременността е по-силно през сутрешните часове и на гладно.


Гаденето може да се изостри при усещането на специфични аромати и храни, което може да стане причина за повръщане.


Неколкократното повръщане през деня също се смята за нормално явление, но трябва да се има предид, че прекалената му честотата може да е опасна, заради риска от дехидратиране.


При патологично повръщане се извършва терапия и проследяване състоянието на бременната жена в лечебно заведение за няколко дни, с цел стабилизиране на организма.
 

 

Съвети

  • Със ставането закусвайте, като отдавате предпочитание на сухи храни като препечени филийки, мюсли, сандвич със сирене, шунка, яйце.
  • Хапвайте на 2-3 часа. По-честото хранене е за предпочитане, отколкото поемането на по-големи порции три пъти на ден, дългите периоди между които са причината за изтощение и некотролируем глад. Хранете се бавно и добре сдъвквайте храната си.
  • Пийте непрекъснато, вместо изведнъж да утолявате появила се жажда с голямо количество, от което може да ви прилошее. Хладните, прясно изстискани сокове и айрян са най-добрият избор.
  • Избягвайте пикантните храни, ястията с много подправки, пържените и мазните храни. Ако сте чувствителна на миризмите на ястията, консумирайте ги изстинали.
  • Препоръчително е според указанията на следящия бременността лекар да започне приемът на комбинирани витамини. Особено необходим за периода е витамин В6. Фолиевата киселина трябва да се взима още 2-3 месеца преди бременността или поне от самото й установяване.

 

 

В продължението: често уриниране, главоболие и др.