Правилният баланс на хормоните е от съществено значение за протичането на една благоприятна бременност. (Към първа част на материала - Кои хормони управляват бременността и раждането? | Puls.bg)

 

Първоначално яйчниците, а след това и плацентата са основните производители на хормони, свързани с бременността, които са от съществено значение за създаването и поддържането на правилните условия, необходими за протичането ѝ.


 

Плацентата произвежда няколко други хормона, включително човешки плацентен лактоген и кортикотропин освобождаващ хормон. Функцията на човешкия плацентен лактоген не е напълно проучена, въпреки че се смята, че стимулира растежа на млечните жлези при подготовка за кърмене. Също така се смята, че помага за регулиране метаболизма на майката чрез повишаване на нивата на хранителните вещества в кръвта на майката за употреба от плода.

 

Смята се, че кортикотропин освобождаващият хормон регулира продължителността на бременността и съзряването на плода. Например, когато бременните жени изпитват стрес, особено през първия триместър на бременността, плацентата увеличава производството на кортикотропин освобождаващ хормон. 

 

В първите дни на бременността кортикотропин освобождаващият хормон потиска имунната система на майката, като не позволява на тялото ѝ да атакува плода. По-късно по време на бременността подобрява притока на кръв между плацентата и плода. 

 

През последните седмици от бременността нивата на кортикотропин освобождаващия хормон се покачват още по-високо. Това покачване съвпада с големия скок в нивата на кортизола. 

 

Повишаването на кортикотропин освобождаващия хормон и кортизола подпомагат узряването на органите на плода точно преди началото на раждането.

 

Точните събития, които водят до началото на раждането, все още не са напълно изяснени. За да започне едно раждане, трябва да се случат две неща: мускулите в матката и коремната стена трябва да се свият и шийката на матката трябва да омекне или да узрее, позволявайки преминаването на плода.

 

Хормоните окситоцин и пролактин играят ключова роля в раждането. Нивата на окситоцин се повишават в началото на раждането, причинявайки редовни контракции на матката и коремните мускули. Индуцираните от окситоцин контракции стават по-силни и по-чести без влиянието на прогестерон и естроген, които при високи нива предотвратяват раждането.

 

Шийката на матката трябва да се разшири до около 10 см, за да може плодът да премине през нея. Окситоцинът, заедно с други хормони, стимулира узряването на шийката на матката, което води до последователно разширяване по време на раждането. Окситоцинът, с помощта на високите нива на естроген, предизвиква освобождаването на група хормони, известни като простагландини. Нивата на релаксин също се повишават бързо по време на раждането. Това подпомага удължаването и омекотяването на шийката на матката и омекотяването и разширяването на долната част на таза на майката.

 

Тъй като родилните контракции стават по-интензивни, се отделят естествени хормони за облекчаване на болката. Известни като бета-ендорфини, те са подобни на лекарства като морфин и действат върху същите рецептори в мозъка. Освен облекчаване на болката, те предизвикат чувство на въодушевление и щастие у майката. 

 

Тъй като раждането става неизбежно, тялото на майката отделя големи количества адреналин и норадреналин.

 

Внезапният прилив на тези хормони точно преди раждането предизвиква прилив на енергия в майката и няколко много силни контракции, които помагат за раждането на бебето.

 

След раждането, окситоцинът продължава да контрактира матката, за да ограничи притока на кръв към нея и да намали риска от кървене и да помогне за отделянето на плацентата, което става малко след това. 

 

Библиография:

Hormones of pregnancy and labour | You and Your Hormones from the Society for Endocrinology