Правилният баланс на хормоните е от съществено значение за протичането на една благоприятна бременност. 

 

Хормоните се транспортират до различни части на тялото, обикновено чрез кръвта, и се прикрепят към протеини в клетките, наречени рецептори. В отговор на това целевата тъкан или орган променя функцията си, така че бременността да се поддържа. 


 

Първоначално яйчниците, а след това и плацентата са основните производители на хормони, свързани с бременността, които са от съществено значение за създаването и поддържането на правилните условия, необходими за протичане на бременността.

 

Когато яйцеклетката е оплодена, тя преминава през женския репродуктивен тракт и на шестия ден се имплантира в матката, като в процеса освобождава хормон, наречен човешки хорионгонадотропин. Този хормон навлиза в кръвообращението на майката и позволява на майката да разпознае ембриона и да започне да променя тялото си, за да поддържа бременност.

 

Човешкият хорионгонадотропин може да бъде открит в урината още 7-9 дни след оплождането и се използва като индикатор за бременност в повечето тестове за бременност. Отчасти е отговорен за честото уриниране, често срещано при бременните през първия триместър. Това е така, защото повишените на нивата на човешкия хорионгонадотропин води до приток на повече кръв към тазовата област и бъбреците, което кара бъбреците да елиминират отпадъците по-бързо, отколкото преди бременността. 

 

Човешкият хорионгонадотропин преминава през кръвта на майката към яйчниците, за да регулира нивата на хормоните на бременността - естроген и прогестерон.

 

По време на бременността са необходими високи нива на прогестерон, като нивата им непрекъснато се повишават до раждането на бебето. През първите няколко седмици от бременността прогестеронът, произведен от жълтото тяло, е достатъчен за поддържане на бременността. 

 

На този ранен етап прогестеронът има много разнообразни функции, които са жизненоважни за установяване на бременността, включително:

 • Увеличаване на притока на кръв към матката чрез стимулиране на растежа на съществуващите кръвоносни съдове.
 • Стимулиране на жлезите в лигавицата на матката (ендометриума) за производство на хранителни вещества, които поддържат ранния ембрион.
 • Стимулиране на растежа и удебеляването на ендометриума, произвеждайки децидуата, която поддържа прикрепването на плацентата и позволява имплантиране на ембриона.

Тъй като плацентата се формира и расте, тя развива способността да произвежда хормони. Клетките, които изграждат плацентата, известни като трофобласти, са в състояние да преобразуват холестерола от кръвния поток на майката в прогестерон. 

 

Между 6-9 седмици от началото на бременността плацентата поема контрола върху яйчниците като основен производител на прогестерон. Освен че е жизненоважен за установяване на бременността, прогестеронът има и много функции по време на средната до късна бременност, включително:

 • Правилното развитие на плода;
 • Предотвратяване на свиването на мускулите на матката до началото на раждането;
 • Предотвратява изтичането на кърма по време на бременност;
 • Укрепване на мускулите на тазовата стена при подготовка за раждането.

Въпреки че прогестеронът доминира през цялата бременност, естрогенът също е много важен. Много от функциите на прогестерона изискват естроген и всъщност производството на прогестерон от плацентата се стимулира от естроген. 

 

Естрогенът се произвежда и освобождава от жълтото тяло на яйчниците и след това от фетално-плацентарната единица, където черният дроб и надбъбречните жлези на плода произвеждат хормона естриол, който се предава на плацентата. Нивата на този хормон се повишават постоянно до раждането и имат широк спектър от ефекти, като:

 • Поддържане, контролиране и стимулиране на производството на други хормони на бременността;
 • Необходим е за правилното развитие на много фетални органи, включително белите дробове, черния дроб и бъбреците;
 • Стимулиране на растежа и правилната функция на плацентата;
 • Стимулира растежа и подготовката на млечните жлези за кърмене.

 

Библиография:

Hormones of pregnancy and labour | You and Your Hormones from the Society for Endocrinology
Hormones During Pregnancy | Johns Hopkins Medicine