1. Какви са причините за повръщане през ранната бременност?

Чувството за гадене и повръщането са част от ранните симптоми на настъпила бременност. Наблюдава се при 80% от бъдещите майки. Началото на оплакванията започва около 6-7 г. с.,пикът е 10-12 г. с.,а след 16 г. с. постепенно отшумяват. В редки случаи продължават до 20-22 г.с.

 


Срещат се по-често при млади жени, първораждащи, многоплодна бременност и при жени с по-чувствителна нервна система.

 

Състоянието има тенденция да се повтаря при следваща бременност.

 

Съществуват няколко причини за гаденето в ранна бременност. Една от тях е повишеното ниво на човешкия хорионгонадотропен хормон, който се отделя от развиващата се плацента и се отделя в кръвообращението на жената. Високите нива на естрадиола и прогестерона също предизвикват гадене, но и оказват влияние върху тежестта му.

 

2. Какви клинични форми има повръщането?

В зависимост от симптомите, тяхната честота и степента на увреда на общото състояние на жената се различават три форми. Първата форма се смята за физиологична. Общото състояние на жената не е нарушено, повръщането е еднократно, сутрин на гладно, след ставане от сън. Апетитът е запазен. Няма промяна в теглото Оплакванията обикновено отшумяват без лечение.

В този случай се препоръчва избягване на храни, дразнещи стомаха.

 

Втората форма се проявява с повръщане 1-2 часа след нахранване, което може да продължи и през целия ден. Бременната е с намален апетит, отслабва, но остава в добро общо състояние. Лечението е диетично - лека храна на малки порции, през 2-3 часа, избягване на неприятни миризми. Препоръчителни са следобедната почивка и разходките.

 

Третата форма се нарича хиперемезис (от емезис, което означава повръщане). Бременната жена повръща 15-20 пъти дневно независимо от приема на храна. Общото й състояние е увредено. Апетитът е намален. Теглото спада. В някои случаи се наблюдава повишено отделяне на слюнка, чувство на замаяност и слабост, нарушения в съня.

 

Това е тежка форма на повръщане, която предизвиква силна дехидратация и увреда на черния дроб и бъбреците. Причина за състоянието е намаленият внос на въглехидрати, които са основният енергиен източник на организма. Липсата им стимулира мастната обмяна с образуване на кетотела. Те са силно токсични за бъбреците. Повишеното им количество е причина за характерния мирис на дъха на бременната.

 

3. Какви са стадиите на хиперемезиса?

Заболяването преминава през няколко стадия, като всеки от тях се характеризира с конкретни симптоми. В първи стадий повръщанията се много чести, понякога непрекъснати и нямат връзка с приема на храна. Бременната жена се чуства отпаднала. Намалява количеството на отделената урина и се появява констипация.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Във втория стадий се ускорява пулсът до 120-140 удара в минута в покой. Артериалното налягане се понижава. Възможно е покачване на температурата и аритмии. Очите на бременната жена са хлътнали и подкръжени, устните-напукани. Дъхът й има мирис на ацетон.

 

Тази картина се дължи на силната дехидратация, резултат от повръщането.

 

В третия стадий на хиперемезиса се проявяват и неврологични увреждания – кожни зони с намалена чувствителност, парези и парализи. Бременната жена е силно изтощена. Кожата й е суха и тъмна, понякога има и жълта оцветка, дължаща се на повишените нива на билирубин в организма.

 

4. Как се поставя диагнозата хиперемезис и какво е лечението?

Диагнозата се поставя на база на анамнестичните данни за многократни повръщания, промяната в лабораторните показател на кръвната картинна и биохимията и намаленото количество на електролити – ниски нива на калий, натрий и хлор. В урината се откриват кетони.

 

Хипермезисът е сериозно състояние, водещо до тежка дехидратация и изисква хоспитализация. Лечението се състои в приложение на интравенозни разтвори за корекция на водно-електролитния баланс, витамини и медикаменти срещу повръщане.