Артериално налягане – е налягането, което се получава от въздействието на кръвта върху стените на кръвоносните съдове. Стойностите на кръвното налягане се определят от силата на сърдечните съкращения, обема кръв и съпротивлението на кръвоносните съдове. Ниското или високото кръвно налягане е прието да се счита не само за заболяване, а за временно физиологично състояние. Ниското кръвно налягане или хипотонията е нормално явление, когато всички останали функции в организма са в норма. Понякога обаче то може да бъде опасно.

Най-често срещаните симптоми на ниското кръвно налягане са гадене, световъртеж, загуба на равновесието, нарушение на координацията, главоболие, задух, болка в гърдите, учестено сърцебиене и бледнина.


Нормално кръвно налягане
Кръвното налягане се свързва с такива жизнени показатели като сърцебиене, честота на дишане и пулс, температура на тялото. Ето защо е необходимо да се следят стойностите на кръвното налягане. Отклоненията от нормалните могат да означават нарушение на жизнените функции на важни органи. Високите стойности на кръвно налягане се получават при постъпване на кръвта в аортата, минималните – когато кръвта стига празните вени. Различава се систолно (горно) и диастолно (долно) артериално налягане. Например, при показатели на кръвното 120/80, 120 е систолното налягане, а 80 – диастолното.


Систолното налягане показва стойностите на налягането, получено при преминаването на кръвта по артерията от сърцето към други органи и части на тялото (сърдечният мускул се съкращава). Диастолното налягане показва стойностите на налягането в артериите в периодите между ударите на сърцето (сърдечните мускули са отпуснати.)


Прието е да се смята, че нормалното налягане е 120/80, въпреки че много експерти смятат, че оптималното налягане е 115/75. При всеки човек нормалното кръвно налягане като стойност е различно, естествено то е около определените граници.

 

При стойности под 90 за систолно и 60 диастолно е прието да се смята, че кръвното налягане е ниско. Налягането може да се смята за ниско, дори когато е занижен само единият показател, систолният или диастолният. Например, кръвно налягане 115/50 е ниско.


Видове ниско кръвно налягане
Ортостатична хипотония – това е състояние на рязко спадане на кръвното налягане, което се получава след продължително обездвижване в легнало или седнало положение. Получава се, защото при рязко ставане кръвта „пада“ в крайниците, което води до учестяване на сърцебиенето. Този механизъм не се получава при хора с ортостатично ниско налягане. При тях след рязко ставане се получава внезапно понижаване на кръвното налягане, което причинява световъртеж, загуба на координация и дори загуба на съзнание.

Причини за ортостатична хипотония: дехидратация на организма, продължително лежане (постелен режим), бременност, изгаряне, диабет, висока температура, разширени вени и някои неврологични заболявания. Ортостатичната хипотония е често срещана при възрастни над 65-годишна възраст, но се среща и при млади хора.


Мултисистемна атрофия с ортостатична хипотония – понякога ниското кръвно налягане е предизвикано от нарушения във функциите на нервната система.  Получава се при колапс на автономната (вегетативна) нервна система. Мултисистемната атрофия не се поддава на лечение и води до фатален изход  7-10 години след поставяне на диагнозата.  


Постпрандиалната хипотония – в редки случаи рязкото понижаване на кръвното налягане се получава след прием на храна, под въздействието на земното привличане кръвта се спуска в краката. Организмът е устроен така, че гравитацията се компенсира с учестено сърцебиене и стесняване на кръвоносните съдове. При хората, страдащи от болестта на Паркинсон, често се развива състояние на постпрандиална хипотония.
 

 


Вегетосъдова дистония от хипотоничен тип – рязкото понижаване на кръвното налягане, се получа след продължително стоене, особено в топло време. То е свързано с нарушения на връзката между мозъка и сърцето. Когато продължително време се стои кръвта спада в краката, но организмът компенсира това с нормализиране на кръвното налягане. При засегнатите от вегетосъдова дистония, нервите на лявата сърдечна камера изпращат сигнал към мозъка за това, че кръвното налягане не се понижава, а се повишава. Вследствие на което сърцебиенето се забавя и налягането спада още повече.  Състоянието се среща преди всичко при млади хора.

 

Продължение на материала можете да прочетете тук.