За много хора краят на есента се свързва с привършване на пъстроцветните салати, средиземноморската диета и хубавото време.

 

За нас, специалистите в акушерския сектор, и по-специално занимаващи се с рискови бременности, есенно-зимният сезон се свързва с нарушени витаминни нива при бременните, затруднена щитовидна функция и бързо разпространяващи се и усложняващи вирусни инфекции, често засягащи и бебето. За дуото пациент – лекар възниква логичният въпрос нужни ли са мултивитаминни и минерални добавки към обедняващото откъм хранителна стойност дневно меню. 


 

Ежедневните анализи на изследванията в моята практика са свързани с осигуряването на правилното неврологично и когнитивно развитие на бебето, адекватна сърдечносъдова функционалност, поддържане на хранителната и „дихателна“ функция на плацентата, както и подсилване и поддържане на имунната защита на майката. В тези анализи най-често откривам значително намаление в популацията на нивата на витамините от група В, особено на В6 и В12, понижени нива на йод и селен, витамин Д и задълбочаващ се анемичен синдром. Клинично те се изразяват в изоставане развитието на бебето, повишен риск от преждевременно раждане, нарушена щитовидна функция на майката и детето и риск от попадане в аутистичния спектър, който води началото си още от утробата.

 

Целта на лабораторните изследвания е правилният подбор на мултивитаминния комплекс, който логично трябва да съдържа всички витамини от група В, по възможност с добавена метилфолатна форма на фолиевата киселина (подходяща при пациенти с MTHFR мутация), както и минимални нива от поне 200 mg DHA омега–3 мастни киселини. Приемът им е необходимо да се започне в края на първия триместър от бременността, тъй като малкото (само 4 см) бебе формира мозъка си почти със скоростта на светлината или с около 250 000 неврона в секунда! От петия месец те ще започнат да мигрират и да се търсят едни други чрез множество връзки (над 150 000 в секунда), наречени синапси. Това е процес, консумиращ грандиозно количество енергия и тук на дневен ред идва обезпечаването на щитовидната функция и хемоглобиновите нива чрез нормализиране стойностите на микроелементите и минералите (желязо, йод, селен, мед и т.н.). 

 

За поддържане на имунната система на бременната жена и нормалното костно и фонтанелно развитие на бебето, критично значение имат нивата на витамин Д, който за нашите географски ширини е препоръчително да се приема през целия зимен период.

 

В заключение бих искал да добавя, че храносмилателната система не разпознава добавките като храна, тъй като капсулите и таблетките не дразнят вкусовите рецептори. Поради тази причина те трябва да се приемат с храна, богата на протеини, зеленчуци и плодове.

 

Д-р Иван Сигридов, Медицински център Света Петка, гр. София

 

Научете повече за препоръките на специалистите за здравословно хранене по време на бременност и как да набавите най-необходимите хранителни вещества за бебето и майката тук