За да се развива правилно плодът и организмът на бременната получава необходимите за поддържането му хранителни вещества, нейният хранителен режим следва да е добре балансиран. Той трябва да осигурява разнообразно хранене и здравословно съотношение между въглехидрати, мазнини и белтъчини.

Разумно е калорийният прием на бременната да се увеличи, но не в количество за двама – достатъчни са само 500 ккал повече, които могат да се разпределят през деня, като се добавят допълнителни 100 ккал към обичайните основни хранения и три междинни закуски, състоящи се от плодове или млечно-кисели продукти.

Храненето трябва да е на приблизително равни интервали, за да поддържа нивото на кръвна захар стабилно и да предотвратява изчерпването на ресурсите на организма, нежелателното изгладняване и „вълчия глад“, които са рискови при бременност.

Рядко се налагат ограничения за консумация на определени продукти. Естествено, такива са необходими при диабет на бъдещата майка или друго заболяване, обвързано с хранителния режим. Въпреки това има някои храни, които е повече от препоръчително да не се приемат от бременната, тъй като крият понякога сериозен риск за здравето на плода...
 

Продукти, които следва да се избягват при бременност?

Сурови месни деликатеси. Трябва да се избягва консумацията им заради риска от поглъщане на вредни микроорганизми, които често се срещат в суровото месо – колиформни бактерии, токсоплазма, салмонела и др. Месото винаги трябва да се консумира след като е било подложено на качествена топлинна обработка на висок градус до пълно приготвяне, което унищожава микробите.

Пушени, сушени месни деликатеси и колбаси. В тях също е възможно да се запазят някои от горепосочените опасни микроорганизми. Освен това тези продукти могат да бъдат заразени с листерия. Тази бактерия е особено коварна за бременността – преминава през плацентата и може да причини инфекция или отравяне на кръвта при плода. Известен причинител е за спонтанен аборт.

Някои видове риба. Рибата може да съдържа живак, а той е токсичен. Дори и в малки количества, може да причини аномалии в развитието и увреда на мозъка на плода. Опасни за бременността са видовете: акула, риба меч, царска скумрия и други морски видове, включително и риба тон.
Също така трябва да се избягва и консумацията на риба от промишлено замърсени морски райони, езера и реки, заради вероятността месото им да съдържа полихлорирани бифенили. Това се отнася до уловената като хоби риба. Предлаганата в магазинната мрежа би трябвало да е преминала през съответните проверки и изключва съдържание на вредни вещества. Опасните видове могат да бъдат: шаран, лефер, сьомга, щука, пъстърва и др.


 

Морски деликатеси. Суровите или пушени миди, стриди, скариди, раци носят същият риск от заразяване с вредни микроорганизми като суровото и пушено месо.
 
Сурови яйца – както и всички продукти, които включват сурови яйца – следва да се избягва от бременната заради вероятността в тях да се намира салмонела. Сурови яйца се съдържат в някои домашно приготвени сладкиши, кремове, сладолед, сосове, в това число и майонеза.
При промишлените им варианти се използват пастьоризирани яйца, което елиминира този риск.

 

Непастьоризирано мляко. Вероятността да съдържа листерия е голяма. Бактерията може да причини загуба на бременността.

Меки сирена. Опасността е същата като при непастьоризираното мляко. Към тази група сирена спадат видове като фета, рокфорт, бри, мексикански сирена и др. За меките сирена европейско производство, включително и българско, би трябвало да е използвано пастьоризирано мляко. Въпреки това бъдете бдителни – проверявайте етикетите и не консумирайте продукти от несертифицирани производители.

NEWS_MORE_BOX

 

Пастет. Избягвайте да консумирате пастет, чийто продукти не са преминали през термична обработка. Пастетът в консерви и предлаганият в магазинната мрежа не е опасен.

Кофеин съдържащи продукти. Не малко изследвания показват, че ограничената консумация на кафе не е противопоказна за бременността. При други обаче се намира връзка с числото спонтанни аборти, преждевременно раждане и ниско тегло и забавено развитие на бебетата.
Ето обобщените правила – употребата на кофеин трябва да се избягва през първото тримесечие на бременността. По-късно се допуска консумиране на не повече от 200 мг – това се равнява на чаша и половина – две кафе.
Кофеинът е диуретик – стимулира отделянето на течности от организма. Това естествено води до загуба на вода и калций, което налага приемането на много течности – вода, сок, мляко.

Алкохол. Няма количество алкохол, което да е безопасно за бременността. Той засяга развитието на плода и води до фетален алкохолен синдром и други разстройства при него. Отказът от консумацията на алкохол следва да стане с научаването за бременността и продължава и през периода на кърмене.

Неизмити зеленчуци и плодове. Една от най-полезните храни през бременността са суровите зеленчуци и плодове, но те задължително трябва да се ядат добре измити, иначе съществува риск от токсоплазмоза. Toxoplasma gondii е клетъчен паразит, който може да се съдържа в почвата и от там да попадне върху зеленчуците или плодовете.