Отдавна се знае, хранителният режим на майката по време на бременността оказва оказва огромно влияние върху здравословното състояние на бебето и риска от развитие на алергични реакции или симптоми на астма.


Въпреки, че няма еднозначни и категорични мнения за механизма, по който храненето през бременността влияе  върху риска от алергии при децата, някои учени са на мнение че, причина за това е пониженото ниво на бета-каротенът и витамин Е.


Според японско проучване, резултатите от което са публикувани в научното списание Allergy, консумацията на много плодове и зеленчуци по време на бременността може значително да намали риска от някои алергии при бебето.
 


Предишни проучвания,  изследващи връзката между хранителните навици на майката и риска от алергии при бебето, дават противоречиви резултати.


Японските учени, под ръководството на д-р Майаке, провели изследване, обхващащо 763 жени  на средна възраст 30 години и техните деца.


Първата фаза на проучването била проведена, когато жените били в 17 гестационна седмица. До края на бременността си трябвало да попълват въпросник, свързан с хранителните им навици, употреба на цигари и алкохол, стрес  и др.
 


През втората фаза, която се провела между 16 и 24 месец след раждането, майките трябвало да отговарят на въпроси свързани със здравословното състояние на бебетата им, продължителността на кърмене, излагането на тютюнев дим и т.н.


При 21% от децата била установена някаква форма на алергична реакция, а при 19% - екзема, до навършването на 1 годишна възраст.
 Авторите на изследването са установили, че приема на по-големи количества бета-каротен чрез цитруси или зелени и жълти плодове и зеленчуци, намалява риска от екзема при детето. Консумирането на храни богати на витамин Е, пък намалява риска от астма и респираторни проблеми.