Бременността е период през който начинът на живот на майката оказва съществено значение върху развитието на плода. От важно значение за бъдещите майки е да са запознати с храните, които оказват неблагоприятно влияние върху протичането на бременността и крият риск за усложнения свързани с развитието на плода. 
 

1. Меки сирена и мляко, които не са пастьоризирани

Пастьоризацията е метод на обработка на продуктите от хранително-вкусовата сфера, при които се унищожават патогенни микроорганизми – бактерии, вируси. Консумацията на мляко и млечни изделия през периода на бременността задължително трябва да е на продукти, които са преминали такава обработка. Меките сирена като – бри, фета, камембер не се препоръчват за консумация именно поради тази причина. 
 
Чрез процесът на пастьоризация се унищожават бактериите причиняващи заболяването листериоза. Това е инфекциозно заболяване, причинител на което е Listeria Monocytogenes. Основният механизъм на предаване на инфекцията е орално-фекалния. Попадайки в организма на жената листериите се разпространяват и може да достигнат до матката.
 
Освен риск за здравето на жената, при разболяване по време на бременност листериозата може да доведе до усложнения. В зависимост от периода, през който настъпи заразяването може да настъпи спонтанен аборт или преждевременно раждане. Листериите попаднали в матката по време на бременност може да доведат до развитие на инфекция на плода, която да се изяви след раждането. При установяване на листериоза по време на бременността е необходимо провеждане на антибиотично лечение за да се избегнат усложненията както при жената, така и при плода. 
 
Листериите имат специфични свойства и те са много издръжливи както при ниски температури, каквито се поддържат в хладилниците, така и в среда с повишена концентрация на сол. Поради тези причини за да се намали рискът от заразяване с листериоза, по време на бременност не се препоръчва жената да консумира храни, които се получават от обработени сурови меса - колбаси.
 

2. Напитки, които съдържат кофеин
 
Консумацията на напитки които съдържат кофеин по време на бременност е препоръчително да бъде намалена. Според учените количество около и под 200 милиграма на ден не оказва неблагоприятно въздействие върху протичането на бременността и развитието на плода. Постъпвайки в организма на жената кофеинът преминава плацентарната бариера и достига плода, поради което може да окаже въздействие върху плода. 
 
От важно значение е жената освен да намали приема на кафе, да се ограничат и всички останали напитки съдържащи кофеин като чай, газирани напитки.
 
NEWS_MORE_BOX

3. Алкохолни напитки

Алкохолните напитки безспорно не са препоръчителни по време на бременност. Консумирайки алкохол и попадайки в женския организъм чрез кръвта той достига до матката и преминава плацентарната бариера. Разграждането на алкохола се осъществява от ензими, а попаднал в плода това става с много по-бавна скорост в сравнение с майчиният организъм.
 
Рискът при жените,които консумират алкохолни напитки по време на бременност е свързан както с настъпване на спонтанен аборт през ранните етапи на бременността, така и от преждевременно раждане. Много често децата на жени, приемащи големи количества алкохол са с намалено тегло при раждането. Алкохолът оказва влияние и върху развитието на плода – особено на нервната система. Нарушенията в резултат от алкохолната консумация през бременността може да се установят след раждането и най-често са свързани със забавено развитие на детето.