В увеличаването на броя на жените, заразени с човешкия имунодефицитен вирус, нараства необходимостта от информация как да се намали рискът от предаването на заболяването по време на бременност и на плода. 


С наличието на комбинирана антивирусна терапия този риск намалява. ХИВ-позитивните двойки трябва да знаят, че предаването на инфекцията може да стане както към детето, така и към партньора. Този риск зависи от серостатуса на партньорите, броят на вирусни копия и от нивото на лекарствена резистентност на вируса. 


Естественото зачатие наскоро се смята за походящ начин за забременяване при някои ХИВ-положителни двойки. Смята се, че няма възможност за трансмисия, ако заразеният човек приема антивирусна терапия постоянно, вирусните копия са под 40 на мл за последните 6 месеца и няма други болести, предавани по полов път.При такива двойки първата стъпка към зачеването е следенето на овулацията.  Много прост и предпочитан метод за зачеване при ХИВ-позитивна жена и ХИВ-негативен мъж е домашната инсеминация. Събира се сперма в стерилни условия и с помощта на спринцовка без игла се поставя във вагина на максимално близко разстояние до маточната шийка. 

 

NEWS_MORE_BOX


Техника, която може да се използва при заразен мъж и здрава жена е т. нар. sperm washing. Спермата на ХИВ-положителния мъж се центрофугира и се отделят живите сперматозоиди, които не носят вируса, от плазмата и незрелите сперматозоиди, които носят вирусните частици. 


Други двойки вместо естественото зачатие предпочитат техниките за асистирана репродукция. Вътрематочната инсеминация се използва след sperm washing, като спермата се поставя директно в матката с помощта на акушер-гинеколог. Ин витро оплождането създава ембрион извън матката и след това го въвежда в матката. 


Друг метод за асистирана репродукция е ИКСИ (интрацитоплазмено инжектиране на сперматозид в яйцеклетката. От трите метода последният е с най-нисък риск от заразяване на плода с вируса. При вътрематочната инсеминация яйцеклетката се излага на милиони сперматозоиди, при ин витро оплождането се използват хиляди сперматозоиди, а при ИКСИ методът се използва само един. 


Възможността за забременяване при ХИВ-положителни партньори все още не е приемлив от обществото или законодателството, но от медицинска гледна точка е важно да се знае, че родители имат възможността да живят дълго и да отгледат здраво дете.